Kolejna propozycja na stosunkowo szybki i pyszny chlebuś z dodatkiem słonecznika. Chrupiąca skórka i mięciuteńki środek. Przepis z moimi zmianami pochodzi z bloga Bo(ro)n Appétit . Polecam Wam baaardzo :)
Składniki:
400g mąki pszennej typ 650
160g mąki orkiszowej typ 750
40g otrębów orkiszowych
250ml maślanki
250 ml letniej wody
35g drożdży
2 płaskie łyżeczki cukru
4 łyżki letniego mleka
2 płaskie łyżeczki soli
dwie garści ziaren słonecznika
wykonanie tradycyjne:
Drożdże rozetrzeć z cukrem mlekiem i łyżeczką mąki. Odstawić na 10 minut by ruszył. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić bardzo dokładnie ciasto. Odstawić pod przykryciem do naoliwionej miski na godzinę by podwoiło swoją objętość.
Po tym czasie leciutko odgazować ciasto i przełożyć do natłuszczonej blaszki (12x34). Odstawić na 10-15 minut by podrosło.
Piekarnik rozgrzać do 240 stopni. Na jego dnie ułożyć naczynie z wodą a na środkowej półce ułożyć blaszkę z chlebem. Piec ok. 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temp do 200 stopni i piec kolejne 40 min. (do suchego patyczka). Jeśli chleb zacznie się zbytnio rumienić przykryć folią. Chleb jest upieczony gdy postukamy od spodu wydaje głuchy dźwięk. Upieczony chleb studzić na kratce. Smacznego :)
wykonanie thermomix:
Do naczynia wkruszyć drożdże, dodać cukier mleko i odrobinę mąki. 1 min/obr.2/temp.37 stopni. Odczekać 10 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić obr.interwał/5 min. Ciasto pozostawić w naczyniu na 40 minut. Po tym czasie wyrobić raz jeszcze 1min/obr.interwał.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej blaszki (12x34). Odstawić na ok. 20-30 minut by podrosło.
Piekarnik rozgrzać do 240 stopni. Na jego dnie ułożyć naczynie z wodą, a na środkowej półce ułożyć blaszkę z chlebem. Piec ok. 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temp do 200 stopni i piec kolejne 40 min. (do suchego patyczka). Jeśli chleb zacznie się zbytnio rumienić przykryć folią. Chleb jest upieczony gdy postukamy od spodu wydaje głuchy dźwięk. Upieczony chleb studzić na kratce. Smacznego :)
Do naczynia wkruszyć drożdże, dodać cukier mleko i odrobinę mąki. 1 min/obr.2/temp.37 stopni. Odczekać 10 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić obr.interwał/5 min. Ciasto pozostawić w naczyniu na 40 minut. Po tym czasie wyrobić raz jeszcze 1min/obr.interwał.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej blaszki (12x34). Odstawić na ok. 20-30 minut by podrosło.
Piekarnik rozgrzać do 240 stopni. Na jego dnie ułożyć naczynie z wodą, a na środkowej półce ułożyć blaszkę z chlebem. Piec ok. 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temp do 200 stopni i piec kolejne 40 min. (do suchego patyczka). Jeśli chleb zacznie się zbytnio rumienić przykryć folią. Chleb jest upieczony gdy postukamy od spodu wydaje głuchy dźwięk. Upieczony chleb studzić na kratce. Smacznego :)
porywam ze dwie kanapeczki na śniadanko:)
OdpowiedzUsuńPiękny chleb!Nie ma jak domowy wypiek :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Agata
Zapomniałam dodać, że podobają mi się Twoje zmiany :)
Usuń:D bardziej z musu bo nie miałam mąki orkiszowej razowej :D Robiłam z tego co było :D Pozdrawiam:)
UsuńJak bardzo chciałabym kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńChlebek upiekłam, wersja nieco zmodyfikowana bo mieszanka do wypieku chleba gotowa- pszenno -
OdpowiedzUsuńorkiszowa -żytnia ale udał się. Teraz się studzi, wygląda wspaniale. Pozdrawiam Marlena
cudowny chlebek, a po co daje się to naczynie z wodą? :)
OdpowiedzUsuńwoda podczas pieczenia paruje i sprawia że chleb nie jest wysuszony :)
UsuńDziekuję za ten przepis :). Chleb jest tak pyszny i długo smaczny, że będę go piekła b.często. O ile, po wypróbowaniu kolejnych z tego bloga, nie okaże się, że powyższy chleb zostanie zdetronizowany :). Ale to żaden problem. Zawsze z niecierpliwością i dozą magii czekam, aż chleb pieczony 1. raz ostygnie i bedę mogła go skosztować. Ten przepis już powędrował dalej. Do znajomej, którą " zaraziłam " pieczeniem chleba :). Na pewno też będzie zachwycona :)
OdpowiedzUsuń