Dzisiaj chciałabym Wam pokazać tort jaki powstał z okazji 90 urodzin mojej Babci....Szczerze mówiąc zamysł był inny, ale plany troszkę pokrzyżowało moje nie do końca dobre samopoczucie ;) No cóż tak to już bywa ;) Jako że solenizantka nie przepada za tortami ani czekoladowymi ani orzechowymi wybór padł na najprostszy w smaku i wykonaniu tort na bazie śmietany i likieru triple sec. Jeśli nie macie takiego, można go zastąpić innym ulubionym smakiem. Jeżeli korzystacie z syropów barmańskich zastępując nimi likier pamiętajcie by zmniejszyć ilość cukru ;) Syropy z reguły są słodsze. Tort powstał w oparciu o jeden z naszych ulubionych - kokosowy malibu. Pochwała prostoty. Pyszny i delikatny. Babcia była zachwycona. Może i Wam posmakuje ;) Polecam baaardzo :)
Składniki na blachę 25x35cm
10 jajek
szczypta soli
1,5 szkl (320g) cukru
1,5 szk. (200g) mąki pszennej tortowej
1/2 szkl (70g) mąki ziemniaczanej
Białka
oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczypta soli. Pod
koniec ubijania stopniowo dodawać cukier a następnie kolejno żółtka i
obydwie przesiane i wymieszane mąki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do
pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w
temp. 175-180 stopni przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego
patyczka).
Gorący
biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm opuścić je w formie
na podłogę. Wyłączyć piekarnik, wstawić tam ponownie biszkopt i
pozostawić do wystudzenia przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
Wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu.
Składniki na masę śmietanową:
1 litr śmietany kremówki 36%
1/2 szkl. cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
sok z 1/2 cytryny
100ml likieru triple sec (może być też syrop barmański ale wówczas zmniejszyć ilość cukru)
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier
oraz sok z cytryny i likier. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości
gorącej wody, wymieszać i dodać do śmietany. Dokładnie zmiksować nie
dopuszczając do powstania grudek. Schłodzić
Składniki na masę do dekoracji:
250g serka mascarpone
200ml śmietany kremówki
2 łyżeczki cukru pudru
ponadto:
wiórki kokosowe
płatki białej czekolady
cukrowe dekoracje (klik)
Śmietanę ubić ba sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Serek mascarpone lekko zmiksować. Wymieszać delikatnie ze śmietaną a następnie zmiksować chwilę.Schłodzić
Na kartce papieru A4 narysować cyfry "9" i "0" Wyciąć je i przyczepić do biszkoptu za pomocą np. szpilek. Ostrym nożem wyciąć dokładnie kształty cyfr a następnie każdą z nich przeciąć wzdłuż na 3 blaty i naponczować je lekko osłodzoną wodą z dodatkiem likieru triple sec).
Masą śmietanową przełożyć blaty. Posmarować dokładnie boki i wierzch tortu. Schłodzić.
Gdy cyferki są już na tyle sztywne, że można je przenosić umieszczamy je delikatnie na dekoracyjnej podkładce tortowej. Jeśli jest potrzeba smarujemy wierzch i boki jeszcze raz tym razem masą do dekoracji. Boki tortów obsypujemy dokładnie wiórkami kokosowymi. Wierzch obsypujemy dokładnie płatkami białej czekolady. Tylkami dekoratorskimi ozdabiamy krawędzie cyfr. Na koniec układamy kwiaty z masy plastycznej. Schłodzić. Smacznego :)
Pięknie się prezentuje !
OdpowiedzUsuńBajeczny tort! Nie dziwię się, ze Babcia była zachwycona:) Tak w ogóle to najlepsze życzenia dla Solenizantki i nie stu, a dwustu lat życia w zdrowiu i z Rodziną :)
OdpowiedzUsuńUcałuj Babcię! :)
OdpowiedzUsuńpiękny ten tort, a nawet dwa torty:D
OdpowiedzUsuńOjej, jestem pod wrażeniem!!!!!!!! Prześliczny!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńOczu nie mogę oderwać! Jest cudowny! Dużo się przy nim napracowałaś, ale chyba było warto! :)
OdpowiedzUsuńbardzo ładny torcik..bo i urodzinki bardzo ładne..90-siąte...Najlepszego dla babci :)
OdpowiedzUsuńcudny:)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńAch, tort jest piękny! Delikatny i śliczny no i z pomysłem.
OdpowiedzUsuńWspaniała rocznica urodzin. Życz Babci dużo zdrowia ode mnie i wszystkiego najlepszego :)
Pozdrawiam :)
blaszka 25x35 ? to ile ten tort miał cm ??
OdpowiedzUsuńtak jak w opisie... Z biszkopta o wymiarach 25x35 wycięłam dwie cyfry. Ścinków było tyle ile widać na zdjęciu. Daliśmy radę bez problemu ;)
UsuńFantastycznie wygląda ten tort! Babcia musiała być zachwycona! Ja bym była :) Ja ostatnio chciałam upiec mojej ciasto to skończyło sie na tym,że zamawiałam tort z internetu , bo moje zdolności kulinarne mnie przerosły ;) Na szczęście znalazłam www gdzie ogłam zamówić tort z dostawą :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam śmietanowe torty, ten tutaj wygląda prześlicznie, gratuluję pomysłu:) Szkoda, że ja nie mam zdolności jeżeli chodzi o pieczenie.
OdpowiedzUsuń