Strony

13 marca 2013

Kiwi Eton mess




Tak bardzo chciałabym żeby już była wiosna... Nie mogę się doczekać kiedy wszelkie szarości pójdą precz , słonko wyjdzie na dłużej niż 1,5 minuty, zrobi się ciepło, a dookoła nas zacznie pojawiać się coraz więcej zieleni.... Tęsknię za zielenią.... tak bardzo, że gdy zobaczyłam na stronie Filozofia smaku, a potem jeszcze u Kasi  cudowny zielony Eton mess zapragnęłam go zrobić.... Uwielbiam ten deser.... Najczęściej robię go z truskawkami tak jak tutaj (klik)  Dzisiaj jednak będzie zielono.... będzie wiosennie :) Polecam Wam baaardzo :)


Składniki na 4 szt:
6-8 szt kiwi+1 do dekoracji
2 łyżki cukru pudru
ok. 20szt średnich bez
400ml śmietany kremówki 30%


Kiwi obrać i zmiksować. Jeśli wolicie mus to może być mus. Ja miałam takie średnie kawałki. Wymieszać to z 1 łyżką cukru pudru.
Śmietanę ubić na sztywno z 1 łyżką cukru. Bezy pokruszyć na większe kawałki. 
W pucharkach układać warstwami: śmietanę, pokruszone bezy, owoce kiwi, śmietanę a wierzch znów posypujemy bezami. Udekorować plasterkiem kiwi i listkiem mięty ale tej ostatniej niestety nie miałam pod ręką. Polecam Wam baaaardzo :)



 
 

10 komentarzy:

  1. Chyba wszyscy tęsknią już za zielenią. Ale chyba musimy jeszcze trochę poczekać, tym bardziej, ze dziś za oknem biało.
    A co do eton mess, to nie mogę się doczekać naszych, gruntowych truskawek :)
    Miłego dnia Elizo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda znakomicie i zwiastuje swoim kolorem nadchodzącą małymi krokami wiosnę!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mi narobiłaś smaku:) Pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda tak, że od razu ma się na niego ochotę:D

    OdpowiedzUsuń