Strony

11 marca 2013

Bajgle




Cudowne, pachnące idealne do kanapek zarówno na słodko jak i wytrawnie. Zniknęły nieprzyzwoicie szybko. Część z samym tylko masłem lub nawet i bez niego. Najlepsze na ciepło ale po wystudzeniu dalej są mięciutkie w środku i kuszą....Przepis do którego będę wracała nie raz znalazłam w książce "Pieczywo". Polecam baaardzo.

Składniki:
250ml letniej wody 
1 jajko
1 łyżeczka soli
500g mąki pszennej typ 550
20g drożdży
3 łyżki cukru
60g oleju kukurydzianego lub rzepakowego

ponadto:
1 białko do posmarowania
ziarna do posypania (mak, sezam)


wykonanie tradycyjne:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, odrobiną wody i mąki. Odstawić na ok. 15 min. Po tym czasie wyrobić wszystkie składniki bardzo dokładnie na koniec dodając olej. Odstawić pod przykryciem w naoliwionej misce na 30 minut. Po tym czasie wyrobić kilka minut i ponownie odstawić na 30 minut. Po tym czasie zagnieść i podzielić na 12 części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, lekko ją spłaszczyć a w środku zrobić palcem lub drewnianym trzonkiem dziurkę i rozciągnąć. odstawić na 15 min do napuszenia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Zagotować wodę i zanurzać w niej bajgle na ok 1 minutę. Wyjąć delikatnie łyżką cedzakową i poczekać aż odciekną. Posmarować białkiem i posypać ziarnami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30-35 min w temp. 200 stopni.

wykonanie thermomix:
Do naczynia  wsypać wszystkie składniki za wyjątkiem oleju w podanej kolejności. Na wierzchu maki zrobić dołek a w nim umieścić pokruszone drożdże. Zasypać je cukrem, odrobiną mąki i wody. Odczekać 15 minut. Po tym czasie wyrobić wszystkie składniki bardzo dokładnie na koniec dodając olej. - 3 min/obr interwał.
Odstawić pod przykryciem na 30 minut. Po tym czasie wyrobić 2 min/obr. interwał przełożyć do naoliwionej miski i ponownie odstawić na 30 minut. Po tym czasie wyjąć, zagnieść i podzielić na 12 części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, lekko ją spłaszczyć a w środku zrobić palcem lub drewnianym trzonkiem dziurkę i rozciągnąć. odstawić na 15 min do napuszenia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Zagotować wodę i zanurzać w niej bajgle na ok 1 minutę. Wyjąć delikatnie łyżką cedzakową i poczekać aż odciekną. Posmarować białkiem i posypać ziarnami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30-35 min w temp. 200 stopni.


 
 
 
 

13 komentarzy:

  1. Ja bym z samym masłem na śniadanko poprosiła:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne śniadanie, nie ma to jak świeże pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniałe, domowe śniadanie:) mmmmmm coś pysznego

    OdpowiedzUsuń
  4. Z miejsca by się zjadło,ale się nie da.Apetyczne.

    OdpowiedzUsuń
  5. już zapisuję ten przepis a przy najbliższej okazji wypróbuję:0

    OdpowiedzUsuń
  6. Miałam dzisiaj też je robić ale w końcu zagniotłam ciasto na bułeczki:-). Wyglądają mega smacznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. pysznie wyglądają.. mmm, rano, na śniadanko do kawki :)

    cooknlife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam, właśnie jestem po konsumpcji, są obłędne! Jutro piekę na zapas, bo dziecko zażyczyło sobie na szkolne śniadania :D
    Jak sądzicie, po rozmrożeniu bułeczki będzie również ok?

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie się pieką :). Użyłam innego typu mąki, 650, ale myślę, że też będą smakowały. Dziękuję za kolejny super przepisy, no i te idealne proporcje. Zawsze się udaje!

    OdpowiedzUsuń