Cudowne, pachnące idealne do kanapek zarówno na słodko jak i wytrawnie. Zniknęły nieprzyzwoicie szybko. Część z samym tylko masłem lub nawet i bez niego. Najlepsze na ciepło ale po wystudzeniu dalej są mięciutkie w środku i kuszą....Przepis do którego będę wracała nie raz znalazłam w książce "Pieczywo". Polecam baaardzo.
Składniki:
250ml letniej wody
1 jajko
1 łyżeczka soli
500g mąki pszennej typ 550
20g drożdży
3 łyżki cukru
60g oleju kukurydzianego lub rzepakowego
ponadto:
1 białko do posmarowania
ziarna do posypania (mak, sezam)
wykonanie tradycyjne:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, odrobiną wody i mąki. Odstawić na ok. 15 min. Po tym czasie wyrobić wszystkie składniki bardzo dokładnie na koniec dodając olej. Odstawić pod przykryciem w naoliwionej misce na 30 minut. Po tym czasie wyrobić kilka minut i ponownie odstawić na 30 minut. Po tym czasie zagnieść i podzielić na 12 części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, lekko ją spłaszczyć a w środku zrobić palcem lub drewnianym trzonkiem dziurkę i rozciągnąć. odstawić na 15 min do napuszenia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Zagotować wodę i zanurzać w niej bajgle na ok 1 minutę. Wyjąć delikatnie łyżką cedzakową i poczekać aż odciekną. Posmarować białkiem i posypać ziarnami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30-35 min w temp. 200 stopni.
wykonanie thermomix:
Do naczynia wsypać wszystkie składniki za wyjątkiem oleju w podanej kolejności. Na wierzchu maki zrobić dołek a w nim umieścić pokruszone drożdże. Zasypać je cukrem, odrobiną mąki i wody. Odczekać 15 minut. Po tym czasie wyrobić wszystkie składniki
bardzo dokładnie na koniec dodając olej. - 3 min/obr interwał.
Odstawić pod przykryciem na 30
minut. Po tym czasie wyrobić 2 min/obr. interwał przełożyć do naoliwionej miski i ponownie odstawić na 30
minut. Po tym czasie wyjąć, zagnieść i podzielić na 12 części. Z każdej
uformować okrągłą bułeczkę, lekko ją spłaszczyć a w środku zrobić palcem
lub drewnianym trzonkiem dziurkę i rozciągnąć. odstawić na 15 min do
napuszenia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Zagotować wodę i zanurzać w niej bajgle
na ok 1 minutę. Wyjąć delikatnie łyżką cedzakową i poczekać aż
odciekną. Posmarować białkiem i posypać ziarnami. Wstawić do nagrzanego
piekarnika i piec ok. 30-35 min w temp. 200 stopni.
Ja bym z samym masłem na śniadanko poprosiła:)
OdpowiedzUsuńpyszne śniadanie, nie ma to jak świeże pieczywo :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe, domowe śniadanie:) mmmmmm coś pysznego
OdpowiedzUsuńZ miejsca by się zjadło,ale się nie da.Apetyczne.
OdpowiedzUsuńjuż zapisuję ten przepis a przy najbliższej okazji wypróbuję:0
OdpowiedzUsuńMiałam dzisiaj też je robić ale w końcu zagniotłam ciasto na bułeczki:-). Wyglądają mega smacznie:-)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają.. mmm, rano, na śniadanko do kawki :)
OdpowiedzUsuńcooknlife.blogspot.com
Cudowne bajgle! :)
OdpowiedzUsuńwyglądają obłędnie ;D
OdpowiedzUsuńZrobiłam, właśnie jestem po konsumpcji, są obłędne! Jutro piekę na zapas, bo dziecko zażyczyło sobie na szkolne śniadania :D
OdpowiedzUsuńJak sądzicie, po rozmrożeniu bułeczki będzie również ok?
myślę że będą równie pyszne :)
UsuńNo i tyle mi wystarczy :D
UsuńWłaśnie się pieką :). Użyłam innego typu mąki, 650, ale myślę, że też będą smakowały. Dziękuję za kolejny super przepisy, no i te idealne proporcje. Zawsze się udaje!
OdpowiedzUsuń