Strony

4 stycznia 2013

Tort bezowy cappuccino




Dzisiaj coś dla wielbicieli bezy - pyszny bezowy tort z delikatnym posmakiem kawy. Cudowna chrupiąca beza i delikatny śmietanowy krem.... Jestem uzależniona od tego typu wypieków....
Beza powstała w oparciu o wcześniej już publikowany tort bezowy czekoladowy. Całość wyszła przepysznie i zniknęła błyskawicznie. Polecam baaaaaardzo :)



Składniki na bezę:
300ml białek (ok 8 szt)
szczypta soli
440g cukru kryształu
1 łyżka kawy inki
2 łyżki kawy rozpuszczalnej (miałkiej)*
1 łyżeczka białego octu winnego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

*jeśli mamy kawę rozpuszczalna granulowana należy ją najpierw dokładnie rozetrzeć w moździerzu na proszek. 
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać ocet i nie przerywając miksowania wsypywać stopniowo powoli cukier. Ubijać do momentu, aż powstanie nam błyszcząca masa. Dodać mąkę,  kawę inkę i kawę rozpuszczalną. Dokładnie zmiksować.
Na dwóch blaszkach położyć maty lub papier do pieczenia. Narysować okręgi o średnicy 24 cm. Masę białkowa podzielić równo na dwie części i nałożyć na okręgi. Wygładzić lub jeśli wolimy zrobić łyżką "podniesione rożki" dokładając wypukłą część łyżki i podnosząc ją.
Bezy wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec. Po 5 minutach zmniejszamy temp do 140-150 stopni i pieczemy 90 minut. Beza jest idealna wtedy jak jest zarumieniona i lekko popękana.
Po tym czasie piekarnik wyłączyć, a bezy studzić w uchylonym piekarniku. Najlepiej jest bezy upiec dzień wcześniej i studzić je przez noc.
 

Składniki na masę:
300 ml śmietany kremówki 36%
250g serka mascarpone
3-4 łyżeczki cukru pudru

Serek mascarpone delikatnie zmiksować. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i miksować jeszcze chwilę. Śmietanę dodać do serka (nigdy na odwrót!) i lekko zmiksować.
Na paterze ułożyć pierwszy blat bezowy. Wyłożyć na niego krem i przykryć drugim blatem. Wierzch oprószyć kakao wymieszanym z cukrem pudrem i udekorować wedle uznania.
Można podawać od razu. 
Smacznego :)



 
 
 
 

5 komentarzy: