Kolejna pyszna propozycja na wykorzystanie soczewicy. Znów chętniej sięgam po ciepłe pożywne zupy, które doskonale pasują do coraz bardziej jesiennej aury towarzyszącej nam w ostatnich dniach. Szybko i smacznie. Przepis choć nieco zmodyfikowany, to pochodzi z książki "Thermomix-Tak lubię gotować". Polecam baaardzo :)
Składniki:
250g soczewicy
1100g wody lub wywaru z boczku
120g cebuli przekrojonej na połówki
200g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
120g marchewki pokrojonej w talarki
200g ziemniaków pokrojonych w kostkę
2 kiełbaski podsmażone pokrojone w talarki
sól, pieprz
wykonanie thermomix:
Cebulę rozdrobnić 3s/obr.5. Dodać boczek i dusić 3 min/Varoma/obr1. Dodać marchewkę i rozdrobnić 5s/obr5. Dodać soczewicę, kiełbaski, wodę, ziemniaki, łyżeczki drobiowe gotować 25 min/100stopni/obr1. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać udekorowane zieloną cebulką.
wykonanie tradycyjne:
Soczewicę gotować do miękkości w wodzie z dodatkiem łyżeczek drobiowych (klik). (Soczewica nie wymaga wcześniejszego długiego namaczania.) Ja zamiast wody użyłam wywaru na którym wcześniej gotował się boczek. W połowie gotowania dodać obraną i pokrojoną w talarki marchewkę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Kiełbaski pokroić w plasterki lub kosteczkę i podsmażyć. Boczek pokroić w kosteczkę i również podsmażyć. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na złoto. Dodać to wszystko do gotującej się soczewicy. Gdy zmięknie całość doprawić sola i pieprzem. Jeśli lubimy można delikatnie zaprawić odrobiną śmietany. Podawać udekorowane zieloną cebulką.
Smacznego.
Piękne zdjęcia i zachęcająca zupka! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupę soczewicową :) Twoja wygląda bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńPrezentuje się zachęcająco,
OdpowiedzUsuńchyba wypróbuję.
:)
Soczewicę jadam rzadko, chyba wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuń