Banany i czekolada to idealne połączenie smaków. A jak dodamy do tego jeszcze kremówkę, adwocata i kruchy spód to już poezja... Zapraszam was dzisiaj na pyszną czekoladową tartę z bananami. Prawdziwa rozkosz dla czokoholików :) Polecam :)
Składniki na spód:
280g biszkoptów języczków
150g masła
Biszkopty dokładnie zmiksować najlepiej przy pomocy malaksera. Zalać rozpuszczonym masłem i dokładnie jeszcze chwilę miksować. Powstałą masą wyłożyć spód do tarty o średnicy 20-22 cm. formując nieco wyższy brzeg. Wstawić do lodówki na min. 1 godz.
Składniki na nadzienie:
300g czekolady deserowej gorzkiej
50g masła
1,5 szkl. śmietany kremówki 36%
40 ml likieru jajecznego advocat (klik)
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem i śmietaną. Dodać likier i podgrzewać chwilę nie dopuszczając do zagotowania i zwarzenia. Zdjąć z ognia i wystudzić często mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć wlać na spód ciasteczkowy, wyrównać i wstawić ponownie do lodówki najlepiej na całą noc.
ponadto:
3 banany
40 ml likieru jajecznego advocat
wiórki lub ozdoby czekoladowe
Banany obrać i pokroić w plastry. Natychmiast skropić likierem i wymieszać. Układać na tarcie "dachówkowo". Schłodzić.
Smacznego :)
cudnie wygląda
OdpowiedzUsuńJejku,wygląda absolutnie pysznie! Kusisz :)
OdpowiedzUsuńSuper, bez pieczenia w dodatku! Mega!!! :D
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńO jeju, to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńWyglada niesamowicie kuszaco!
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie!! Chyba jakiś protest napiszę, bo ostatnio nie mogę zaglądać do Ciebie, bo wszystko, chcę:):)!! Tylko do kogo:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam słonecznie!
:D hahahha a może łatwiej byłoby osobiście oprotestować ? :D
Usuńciekawie wygląda :) czy zmieszanie z alkoholem powoduje, że banany nie ciemnieją?
OdpowiedzUsuńdokładnie :) Ja z reguły kropiłam sokiem z cytryny jabłka lub banany a teraz pierwszy raz advocatem je potraktowałam i były jaśniutkie cały czas :)
UsuńJa jestem jednym z tych lubiących czekoladę, więc na pewno by mi posmakowało;)
OdpowiedzUsuńjeśli czekolada i banany, to ja się poddaję.. mistrzostwo smaków :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł:) i szybki!
OdpowiedzUsuńabsolutnie fantastyczne!!! :)
OdpowiedzUsuńAleż rozkosz!
OdpowiedzUsuńCud miód:)
OdpowiedzUsuńWygląda baaardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńmmm konkretna warstwa czekolady! tarta musi być obłędna w smaku!
OdpowiedzUsuńpycha! dodaję do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie
ojjj - nie ma szans - muszę ukraść przepis :))
OdpowiedzUsuń:) a bardzo proszę :D
Usuńjaka jest odpowiednia średnica blaszki do tego ciasta?
OdpowiedzUsuń