Strony

9 września 2011

Zupa - krem z cukinii z serem feta





Sezon na cukinię w pełni :) Czy Wy też ją uwielbiacie? Ja mogłabym ją jeść w każdej postaci :) Dziś zupa - krem. Błyskawiczna i pyszna :) Sposobem wykonania nie różni się wiele od zupy -kremu ze świeżych ogórków. Cukinia to w końcu taki większy ogórek ;)  Polecam Wam baaardzo :)


Składniki:

2-3 większe cukinie (może być więcej)
1 marchewka
3 ząbki czosnku
100g serka topionego
150-200 ml śmietany 12%
ok. 1,5 l bulionu drobiowego
koperek
sól, pieprz
ser feta do posypania


Do gorącego bulionu wrzucić pokrojoną na kawałki cukinię, marchewkę i przetarty czosnek. Gotować ok. 15-20 minut do miękkości. Następnie dodać serek topiony i śmietanę. Wszystko bardzo dokładnie zmiksować blenderem. Doprawić i  zagotować. Podawać posypane koperkiem. Mozna też posypać startym na grubej tarce serem feta :) Zupa powinna być wystarczająco gęsta  by go utrzymać ;) Ja nie jestem zwolennikiem zasmażek w zupie i zagęszczania ich mąką, ale jak ktoś lubi to można zrobic to w ten sposób ;) Ja wolę po prostu więcej cukinii dać ;)

Smacznego :)



1 komentarz:

  1. Cukinie bardzo lubie, wiec chetnie skorzystam z tego przepisu, poki jeszcze sezon trwa!

    OdpowiedzUsuń