Mam ten przepis w roboczych już od dłuższego czasu ... Zastanawiałam się czy go publikować z prostej przyczyny - średnio przypadł mi do gustu... Nie wiem czemu... bo przecież lubię i szpinak i ricottę... Może zły dzień miałam... Nie wiem... Mnie bardziej smakowała tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą niż ta... Jednak zachwycali się nią moi rodzice i babcia :) Zatem wierząc szczerze, że i Wy macie różne smaki - wklejam :)
Przepis znaleziony tutaj.
Składniki na ciasto:
2 szkl. mąki
115g masła
1/3 szkl. lodowatej wody
szczypta soli
Składniki na nadzienie:
455g szpinaku
200g sera ricotta
4 rozmącone jajka
55g tartego parmezanu
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
ewentualnie żółty tarty ser do posypania
Mąkę presiewamy, dodajemy sól i kawałki masła. Zagniatamy i wlewamy wodę. Szybko wyrabiamy . Lepimy kulę i wkładamy do lodówki na 30 min.
Po tym czasie ciastem wyłożyć natłuszczoną formę do tarty o średnicy ok. 24 cm. Ponakłuwać, wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec pod obciążeniem np z fasolek ok 15 min.
W tym czasie przygotować nadzienie.
Szpinak myjemy i dusimy chwilę pod przykryciem w wodzie która spłynie z liści. Gdy zmięknie - odcedzamy i drobno siekamy.
W osobnym naczyniu miksujemy ser a następnie wbijamy kolejno jajka. Łączymy ze szpinakiem i parmezanem. Doprawiamy. Masę wykładamy na podpieczony spód, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 25-30 min. Ja dodatkowo posypałam tartym żółtym serem.
Smacznego :)
Fajna tarta, bardzo lubię takie dania.
OdpowiedzUsuńszpinak i ricotta to jedno z najlepszych połączeń!
OdpowiedzUsuńuwielbiam szpinak, taką tartę zjadłabym z przyjemnością :-) świetnie wygląda
OdpowiedzUsuńA mi się bardzo podoba i z wielką chęcią wciągnęłabym taki kawałek:) Pysznie wygląda i pewnie tak też smakuje:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
przepis brzmi pysznie :) ja bym jeszcze dorzuciła ostre papryczki :)
OdpowiedzUsuńPewnie jest pyszna, nie lubię szpinaku ale tartę tak:) robię podobną, tylko dodaję czosnek, 20-30 dag białego mielonego sera, 2 jaja i szpinak mrożony w liściach, ma specyficzny i niezapomniany smak...
OdpowiedzUsuńja w tarcie (nietylko tej) białka ubijam osobno na pianę dzięki czemu farsz jest delikatny i puszysty. Polecam:)
OdpowiedzUsuń