Kawałeczki mięciuteńkiego mięsa zanurzone w obłędnym sosie z pomidorami z dodatkiem kluseczków gnocchi lub naszych klasycznych kopytek. Wielki gar dobra który znika w ekspresowym tempie. To zdecydowanie numer 1 wśród dań jednogarnkowych - pyszny pożywny i cudownie aromatyczny. Przepis znaleziony na stronie polecamprzepis.pl. Bardzo Was zachęcam do jego wypróbowania :)
Składniki na gulasz:
Składniki na gulasz:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 4 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 20g papryki słodkiej w proszku (1 torebka)
- papryka ostra do smaku
- 2 szkl wody
- 3 puszki pomidorów w zalewie (3x400g)
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 4 liście laurowe
- sól, pieprz
- olej lub oliwa
- czerwona cebula pokrojona w piórka lub krążki do dekoracji
- parmezan do dekoracji (opcjonalnie)
Mięso pokroić w zgrabną kostkę. W dużym garnku rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną cebule. Po chwili dodać mięso i smażyć. Następnie przeciśnięty czosnek i paprykę w proszku. Dokładnie wymieszać i chwilę smażyć. Następnie dodać wodę, liście laurowe, sól i pieprz. Wymieszać, przykryć i dusić ok. 40 minut. Po tym czasie dodać pomidory i zioła i dusić kolejne 30 minut.
W międzyczasie przygotować kluseczki (można też skorzystać z gotowych gnocchi jeśli macie swoje ulubione - 2x500g)
Składniki na kluski:
- ok. 800g ziemniaków
- mąka pszenna pół na pół z mąką ziemniaczaną
- 1 jajko
- szczypta soli
Ziemniaki ugotować i dokładnie utłuc. Podzielić na 4 części i wyjąć 1/4 ziemniaków a w to miejsce wsypać wymieszane mąki i sól. Dokładnie wyrobić. Można dodać jajko. Z wyrobionego ciasta uformować wałeczek i pokroić zgrabne kluseczki. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok. 3 minuty od wypłynięcia. Odcedzić i przelać zimna wodą.
Do gotowego gulaszu wmieszać kluski. Chwilkę odczekać by smaki się połączyły i podawać udekorowane piórkami czerwonej cebuli i startym parmezanem.
Smacznego :)
Pisałam komentarz, ale go nie widzę. Wygląda smakowicie i oczywiście skorzystam z przepisu. Dziękuję i serdecznie pozdrawiam:):):)
OdpowiedzUsuń