Strony
▼
11 sierpnia 2016
Muffiny cukiniowo-cytrynowe z cytrynowym lukrem
Cudownie mięciuteńkie, idealnie wilgotne. Doskonale smakują nawet drugiego lub trzeciego dnia po upieczeniu. Zawdzięczają to dodatkowi startej cukinii. Przepis znaleziony na stronie Moje wypieki. Polecam Wam baaardzo :)
Składniki na muffiny (12szt):
250g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki zmielonego kardamonu
szczypta soli
2 duże jajka
125ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
150g drobnego cukru
125ml kwaśnej śmietany
świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
230g cukinii startej na grubej tarce (umyta, nieobrana i nieodsączana. Z dużej wydrążyć pestki.)
Składniki na lukier:
1,5 szkl cukru pudru
skórka otarta z 1 cytryny
3-4 łyżki soku z cytryny
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kardamon wymieszać.
W osobnym naczyniu wymieszać wszystkie mokre składniki. Wmieszać je do suchych, dodać cukinię i wymieszać krótko ale dokładnie. Ciasto przełożyć do formy muffinkowej wyłożonej papilotkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.25 minut w temp 170-180 stopni do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika a po kolejnych 5minutach wyjąć z formy i wystudzić na kratce. Składniki na lukier bardzo dokładnie rozetrzeć. Wystudzone mufinki polukrować. Smacznego :)
Bardzo fajne te muffiny :)
OdpowiedzUsuńObudziłaś apetyt na słodkości. Bardzo ciekawy przepis, dziękuję. Pozdrawiam Cię serdecznie :)
OdpowiedzUsuńPyszne muffinki
OdpowiedzUsuńKusisz niesamowicie :)
OdpowiedzUsuń