Pierwszy wpis od bardzo, bardzo dawna... Sama już nie pamiętam kiedy to było ;)
Dzisiaj
chcę Was zaprosić na przepyszny, błyskawiczny w przygotowaniu obiad.
Delikatne i mięciuteńkie polędwiczki indyka w kremowym sosie na bazie
serka mascarpone. Bardzo, bardzo Wam polecam :)
Składniki:
500g polędwiczek z indyka
250g serka mascarpone
250g pieczarek
3 suszone pomidorki z zalewy
2 ząbki czosnku
2 cebulki szalotki
natka pietruszki
sol, pieprz
papryka słodka
papryka wędzona
odrobina tartego parmezanu
zioła prowansalskie
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
kilka pomidorków koktajlowych
150g kaszy jaglanej
Kaszę
jaglana przepłukać dwukrotnie w zimnej wodzie a następnie przelać ją
wrzątkiem (dzięki temu pozbędziemy się goryczki). Gotować ok 15 minut w
lekko osolonej wodzie. Odcedzić.
Polędwiczki
pokroić w średniej wielkości kawałki. Cebulkę w drobną kosteczkę,
pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzać olej z masłem. Wrzucić
polędwiczki i chwilę smażyć. Dodać cebulkę, pieczarki i przeciśnięty
czosnek. Smażyć chwilę odkryte, a następnie ok. 10 minut pod
przykryciem. Po tym czasie dodać, serek mascarpone, zioła prowansalskie,
pietruszkę i drobno pokrojone suszone pomidorki. Podgrzewać pod
przykryciem kolejne 15 minut. Po tym czasie doprawić.
Na
talerzu ułożyć kaszę jaglaną, wyłożyć indyka w sosie. Udekorować
pietruszką, pomidorkami koktajlowymi i leciutko oprószyć tartym
parmezanem. Smacznego :)
Pyszne danie, akurat znakomite na niedzielny obiad. Serdeczności Elizko :)
OdpowiedzUsuńSuper danie na obiad :)
OdpowiedzUsuńZestaw który najbardziej lubię, również i gotować uwielbiam a najlepiej już jeść te pyszności. Dziękuję, za nowy jak dla mnie przepis. Serdeczności
OdpowiedzUsuń