Składniki na blaty:
270g krówek kakaowych
130g białej czekolady
80g masła 82%
510g (1 puszka) mleka skondensowanego słodzonego
100g sezamu
150g ryżu preparowanego
100g słonecznika uprażonego na patelni
Czekoladę i krówki pokroić na mniejsze kawałki. Większy rondelek lub garnek umieścić w kąpieli wodnej. Wrzucić do niego: krówki, mleko skondensowane, masło i białą czekoladę. Podgrzewać cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Następnie do masy dodać ryż i sezam i bardzo dokładnie wymieszać.
Masę podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na blaszkę (24x24) wyłożoną papierem do pieczenia i dobrze wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec na złoto ok. 10 minut w temp 180 stopni. Wystudzić, a wystudzony pokroić w kwadraty o takiej wielkości jakiej chcemy mieć kawałki ciasta.
Do drugiej części dodać uprażony słonecznik i dobrze wymieszać. Upiec identycznie jak poprzedni spód. Dokładnie wystudzić (nie kroić ).
Składniki na masę:
250g serka mascarpone
500g śmietany kremówki
2 płaskie łyżeczki cukru pudru (niekoniecznie)
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Serek lekko zmiksować i delikatnie wmieszać do śmietany. Dobrze wymieszać.
Na dno blaszki wyłożyć spód ze słonecznikiem. Na nim wyłożyć masę śmietanową, wyrównać i przykryć kwadratami z drugiego blatu. Wyrównać i wstawić do lodówki na całą noc.
Ciasto doskonale smakuje jak blaty leciutko nawilgną. Na drugi i trzeci dzień jest jeszcze lepsze. Smacznego :)
To ciasto osłodzi najpochmurniejszy dzień :)
OdpowiedzUsuńMniam! :)
OdpowiedzUsuńJest pyszne właśnie spożywamy :)
OdpowiedzUsuńwitam takiego cudajeszcze nie jadłam a przy okazji zapraszam na nowo powstały blog pozdrawiam
OdpowiedzUsuń