No czyż ta nazwa nie jest cudowna? :) Odkąd zobaczyłam to ciacho u Asi
na blogu Śladami Słodkiej Babeczki to wiedziałam że muszę go zrobić... Niestety
czasu ostatnio było jak na lekarstwo więc
przepis musiał poczekać... aż do dziś :) Jeśli lubicie połączenie
orzechów i czekolady to ciasto powinno Wam posmakować. Pyszne delikatne
czekoladowe blaty biszkoptowe w towarzystwie ciasta orzechowego przełożone
kremem budyniowym. Bardzo, bardzo Wam polecam :)
Składniki na biszkopt:
7 jajek
szczypta soli
3/4 szkl. cukru
2 pełne łyżki kakao
5 pełnych łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania
partiami i powoli dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka. Mąki wymieszać z
kakao i proszkiem do pieczenia i przesiać. Powoli dodawać delikatnie mieszając.
Ciasto przelać do blaszki (23X33) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do
nagrzanego piekarnika i piec w temp 180 stopni ok. 30-35 minut. Wystudzić, a
następnie przekroić wzdłuż na dwa blaty.
Składniki na ciasto orzechowe:
250g orzechów włoskich
5 białek
szczypta soli
200g cukru
1,5 łyżki płynnego miodu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Orzechy drobniutko posiekać i wymieszać je z mąkami i proszkiem do
pieczenia.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo
dodawać cukier nie przerywając miksowania. Masa powinna być gęsta i lśniąca.
Wmieszać do niej bardzo delikatnie wcześniej wymieszane orzechy z mąką. Masę
przełożyć do tej samej blaszki w której wcześniej piekł się biszkopt (również
wyłożonej papierem do pieczenia). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w
temp 180 stopni ok. 30 minut do zezłocenia. Wystudzić.
Składniki na krem:
500ml mleka
2 łyżeczki cukru waniliowego (klik)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (klik)
5 żółtek
180g cukru
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
250g miękkiego masła
Z mleka odlać pół szklanki, dodać do niego mąkę i żółtka. Dokładnie
zmiksować. Pozostałe mleko zagotować z cukrami i ekstraktem. Na gotujące się
mleko wlać wcześniej zmiksowane żółtka z mąką i mlekiem. Ugotować budyń i
wystudzić (warto wierzch przykryć folią bu nie utworzył się kożuch ).
Masło zmiksować na puszystą masę. Partiami dodawać wystudzony budyń.
Dobrze zmiksować. Masę podzielić na dwie części.
Na pierwszy z blatów biszkoptowych wyłożyć połowę masy i wyrównać. Na
niej ułożyć blat orzechowy i drugą warstwę kremu. Przykryć drugim blatem
biszkoptowym. Lekko docisnąć i wyrównać.
Składniki na polewę czekoladową:
3 łyżki cukru
3 łyżki wody
100g masła
3 łyżki kakao
ponadto:
posiekane orzechy i migdały do dekoracji
Cukier podgrzewać z wodą, dodać masło, a na koniec kakao. Wymieszać
rózgą. Polewą polać ciasto i posypać siekanymi orzechami. Wstawić do lodówki.
Smacznego :)
Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńA nazwę faktycznie ma czarującą. Jak z "Pana Wołodyjowskiego" :)