Strony

15 lipca 2015

Jogurtowiec brzoskwiniowy z galaretką

 


Wiem, wiem... straszne zaległości znowu mam... Obiecałam Wam ten przepis już jakiś czas temu ale dopiero dzisiaj znalazłam chwilkę by go wrzucić...
Cudowny, orzeźwiający, delikatny. Idealny na ciepłe słoneczne dni. Powstał całkowicie przypadkowo - miałam bowiem do wykorzystania wcześniej zamrożony spód biszkoptowy jaki pozostał mi po pieczeniu tortu czekoladowego (klik). Wy możecie zrobić podobnie lub upiec dowolny - Wasz ulubiony biszkopt na spód. Całkiem spokojnie można również użyć gotowych biszkoptów i w ciepłe dni tym sposobem w ogóle nie uruchamiać piekarnika :) Jakkolwiek wybierzecie - bardzo, ale to bardzo Wam polecam :)


Składniki na biszkopt:
3 jajka (rozm.M)
szczypta soli
80g cukru
50g mąki pszennej tortowej
18g mąki ziemniaczanej
 
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka. Na koniec delikatnie wmieszać obydwie przesiane mąki. Dno tortownicy (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175-180 stopni przez ok. 30 minut (do momentu suchego patyczka).
Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości ok. 60 cm opuścić w formie na podłogę. Wystudzić. Wyjąć z tortownicy, wyrównać w razie konieczności. Ponownie zapiąć rant i przełożyć na dno zimny biszkopt.

Składniki na mus brzoskwiniowy:
1 puszka brzoskwiń
sok typu "Kubuś" brzoskwiniowo-marchewkowy (ok 1/4l)
2 galaretki brzoskwiniowe
250ml wrzątku
1 płaska łyżka cukru pudru (opcjonalnie)

Brzoskwinie odcedzić i bardzo dokładnie zmiksować blenderem na mus. Dolać sok brzoskwiniowo-marchewkowy (tyle by uzyskać objętość 1 litra (mus+sok=1litr). 
Galaretki rozpuścić w szklance wrzątku i dokładnie rozmieszać. Dodać do musu. Można dosypać cukru pudru jak ktoś woli słodsze. Wszystko bardzo dokładnie zmiksować. Odstawić do chłodnego miejsca. Gdy zacznie tężeć - wylać na biszkopt. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
 
Składniki na piankę jogurtową:
700g jogurtu greckiego
330ml śmietany kremówki 30% 
6 łyżek cukru pudru
6 łyżeczek żelatyny
6 łyżeczek wody

Żelatynę namoczyć w wodzie. Odstawić na 10 minut do napęcznienia. Jogurty lekko zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.  Gdy żelatyna napęcznieje wstawić ją na chwilę do kąpieli wodnej lub do mikrofalówki i podgrzać. Do kremówki dodać jogurty i żelatynę i zmiksować. Wylać na warstwę brzoskwiniową i ponownie wstawić do lodówki celem zastygnięcia.

ponadto:
2 galaretki brzoskwiniowe
700ml wrzątku 

Galaretki rozpuścić we wrzątku i dokładnie wymieszać. Tężejące wylać na ciasto i znów schłodzić najlepiej przez noc. Smacznego :)






9 komentarzy:

  1. pysznie wygląda:) lubię takie lekkie ciasta latem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha uwielbiam, wypróbuję i podzielę sie opinią:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ ma piękne kolory! I tak leciutko wygląda, jak taka pomarańczowa chmurka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Żebym tylko potrafiła takie cudo zrobić... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe ciasto nic dodać ani też ująć )

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ apetyczne to ciasto! *.*
    Prezentuje się cudownie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto rewelacyjne : lekkie, wilgotne, niezbyt słodkie. Moje podobnie jak Pani wyglądało świetnie i BARDZO smakowało moim Panom. Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Jak miło czyta się tak ciepłe słowa :) Bardzo, bardzo się cieszę i pozdrawiam :)

      Usuń