Strony

8 lipca 2015

Gofry V


Dzisiaj kolejny pyszny letni przepis :) Dla mnie to kwintesencja lata i wakacji... gofry... Cudowny smak który kochają nie tylko dzieci ;)
Dzisiejszy przepis jest już piątym jaki wskakuje na blog :) Gofry wychodzą chrupiące zewnątrz i mięciuteńkie w środku. Po wystudzeniu tracą chrupkość, ale z powodzeniem można je podgrzać ponownie w gofrownicy. Pamiętajcie by gofrownica była o dużej mocy (przynajmniej 1300W) wówczas czas pieczenia gofrów jest krótki a gofry wyjdą takie jak należy i nie będą "gumowate".
Przepis znaleziony na stronie "Przepisy Aleksandry". Polecam Wam baaardzo :)


Składniki:
1litr mleka
6 pełnych łyżek cukru
ok.5 szkl mąki pszennej
2 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
40g rozpuszczonego masła

ponadto:
bita śmietana
świeże owoce (maliny, truskawki, borówki, brzoskwinie)
listki mięty

Wszystkie składniki na ciasto bardzo dokładnie zmiksować. Odstawić na 10 minut. W rozgrzanej gofrownicy smażyć gofry na złoto. Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie bita śmietana, świeże owoce i listki mięty). Z podanych proporcji wyjdzie nam spora ilość (ok 20 szt) gofrów. Smacznego :)







3 komentarze:

  1. Wspaniałe gofry. U mnie w domu nie ma osoby, która by ich nie lubiała
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękujemy za wypróbowanie naszego przepisu :). Gofry wyglądają świetnie! Pozdrawiamy gorąco xx

    OdpowiedzUsuń