Strony

23 lipca 2015

Deser cytrynowy ze śmietaną i bezami - najlepszy



Zdecydowanie najlepszy deser cytrynowy jaki ostatnio lub nawet w ogóle jadłam :) Cudownie orzeźwiający, delikatny. Dwa idealnie puszyste kremy w towarzystwie cudownie chrupiących ciasteczek zbożowo-orzechowych Vitasnella. Absolutnie cudowne połączenie. Zresztą spróbujcie sami Bardzo, ale to bardzo Wam polecam :)

Składniki na krem cytrynowy:
350g lemon curd (klik)
185g serka mascarpone
2 łyżki likieru advocat (klik)

Wszystkie składniki na kremy powinny być bardzo dokładnie schłodzone.
Lemon curd zmiksować, dodawać partiami powoli serek mascarpone. Zmiksować na gładko. Na koniec dodać likier jajeczny. Schłodzić. 


Składniki na krem śmietankowy:
65g serka mascarpone
330g śmietany kremówki 30%
2 płaskie łyżeczki cukru pudru

ponadto:
6-10 ciasteczek zbożowo-orzechowych Vitasnella (dostępne w sklepie smaki południa.24.pl)
kilka sztuk małych bez
plasterki cytryny do dekoracji
listki mięty do dekoracji



Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone i zmiksować raz jeszcze.

Na dno pucharków lub większych kieliszków do wina pokruszyć ciasteczka, ale niezbyt drobno.
Na nie wyłożyć krem cytrynowy, a następnie bitą śmietanę.
Na wierzch pokruszyć bezy, dodać po jednym ciasteczku owsianym i udekorować cytryna i miętą.
Podawać od razu. Smacznego :)









Ciasteczka Vitasnella kupicie w sklepie:


2 komentarze:

  1. Wygląda genialnie! :)
    Taki deser to musi być eksplozja dla kubków smakowych! *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń