Strony

15 czerwca 2015

Makaron kolorowy strascinati z sosem oliwkowym, pomidorami i mozarellą

 


Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na przepyszny makaron w sosie oliwkowym z pomidorkami i mozzarellą. Błyskawiczny w przygotowaniu. Kawałek słonecznej Italii i Wy możecie mieć w swojej kuchni :) Wszystkie produkty dostępne są bowiem w Lidlu w ramach obchodzonego tam Tygodnia Włoskiego :) Najwyższej jakości oliwa z oliwek, pyszne (choć bardzo ostre) pasty i oliwy peperoncino, oliwki zielone, makarony, ryż do risotto i wiele innych produktów marki Italiamo.
Bardzo, bardzo Wam polecam :)



Składniki: 
500g makaronu kolorowego typu strascinati (użyłam Arcobaleno)
150g oliwek zielonych obranych z pestekBella di Cerignola
40g orzeszków ziemnych solonych
4 łyżki oliwy z oliwek
1 psiknięcie oliwy peperoncino z atomizera
1-2 ząbki czosnku
70g pomidorów podsuszanych w zalewie z oleju
1 łyżka zalewy olejowej spod pomidorów suszonych
ok. 1/2 łyżeczki pasty peperoncino
sól
2 łyżki śmietany kremówki 30%

Ponadto:
125g sera mozzarella do posypania
kilka zielonych oliwek do dekoracji
sałata roszponka lub listki bazylii do dekoracji
orzeszki ziemne do posypania
kolorowe pomidorki koktajlowe do dekoracji


Czosnek obrać, dodać oliwki, olej z zalewy, oliwę z oliwek, pomidory podsuszane obrane ze skóry, orzeszki, pastę i oliwę pepperoncino razem dokładnie zmiksować blenderem lub malakserem na gładko. Dodać śmietanę wymieszać i doprawić ewentualnie solą.
Makaron ugotować al dente. Wymieszać go z pastą oliwkową. Na talerzach układać makaron. Udekorować orzechami ziemnymi, pokrojoną w kosteczkę mozzarellą, pomidorkami koktajlowymi, roszponką i oliwkami. Smacznego :)







 





*wpis zawiera lokowanie produktu


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz