Strony

19 czerwca 2015

Rolada indycza ze szpnakiem, fetą, kolendrą i sosem serowym



Przepyszne nieskomplikowane danie idealne do podania na co dzień i od święta. Jego przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu, a z pewnością oczaruje nie jedno podniebienie. Szpinak pokochałam dobrych kilka lat temu miłością absolutną i od tej pory często gości na moim stole. Spróbujcie, może i Was oczaruje w takiej wersji. Polecam Wam baaaardzo :)


Składniki na roladę:
400g piersi z indyka (sznycle indycze)
450g szpinaku mrożonego
270g sera feta
1-2 ząbki czosnku
masło czosnkowe
4 plastry szynki
sól
pieprz
kolendra

Sznycle indycze bardzo cieniuteńko rozbić. Każdy oprószyć solą, pieprzem i kolendrą.
Folię aluminiową spryskać dokładnie masłem czosnkowym w sprayu (lub posmarować olejem).
Na folii ułożyć dokładnie rozbite kotlety indycze w taki sposób by utworzyły zgrabny prostokąt.
Ułożyć na nich plastry szynki.
Na patelni rozgrzać masło czosnkowe, dodać przeciśnięty przez praskę  czosnek i chwilę podsmażać. Dodać szpinak, przykryć i dusić. Gdy będzie już miękki zdjąć z ognia i dodać startą fetę. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Szpinak wyłożyć na szynkę. Dokładnie rozsmarować. Zawinąć roladę przy pomocy folii i ścisnąć dokładnie jak cukierka. Wyłożyć na blaszkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temp. 200 stopni. Po tym czasie zdjąć folię od góry, włączyć opiekanie i zrumienić przez 10 minut na złoto. W tym czasie przygotować sos.


Składniki na sos:
200g sera z błękitną pleśnią typu lazur
kilka łyżek śmietany kremówki

Ser pokruszyć na patelni. Podgrzewać ze śmietanką do rozpuszczenia i zgęstnienia.W razie potrzeby doprawić pieprzem

Roladę wyjąć i pokroić w plastry. Podawać z pieczonymi ziemniakami sosem serowym. Smacznego.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz