Strony
▼
12 czerwca 2015
Pierogi ze szpinakiem
Kolejna "pierogowa" propozycja tym razem cudownie zielona. Powiem Wam że dzieci początkowo nie były zachwycone jak rano usłyszały jakiego koloru będzie obiad :) Zdanie zmieniły jednak błyskawicznie już po pierwszym kęsie. Możecie nadać im charakter za każdym razem zmieniając dodatki. Doskonale będą smakowały ze skwarkami, duszoną cebulką, suszonymi pomidorami w oleju lub np z sosem czosnkowym. Bardzo, bardzo wam polecam :)
Składniki na ciasto:
250g świeżych liści szpinaku
1 jajko
2 łyżki oleju
250ml ciepłej wody
szczypta soli
640g mąki pszennej
Szpinak wrzucić do malaksera i zmiksować. Dodać jajko i olej i miksować jeszcze chwilę. Dodać mąkę. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (w razie konieczności podsypać mąką mocniej na stolnicy). Odstawić pod przykryciem na 10-15 minut by odpoczęło.
Składniki na farsz:
300g świeżych liści szpinaku
2-3 łyżki wody
250g twarogu tłustego
270g sera feta
sól, pieprz
masło czosnkowe
ponadto:
skwarki do polania (klik)
lub duszona cebulka
lub rozpuszczone masło czosnkowe
lub sos czosnkowy
Szpinak umyć i odsączyć. Posiekać niezbyt drobno. Masło rozgrzać na patelni i wrzucić szpinak . Chwilę podsmażać a następnie dodać 2-3 łyżki wody, przykryć i dusić 5 minut. Po tym czasie odlać nadmiar wody a szpinak wystudzić.
Ser biały oraz fetę przecisnąć przez praskę, dodać do nich szpinak i doprawić pieprzem i jeśli jest taka potrzeba to solą. Dokładnie wymieszać.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4mm Szklanką wycinać kółka i nakładać łyżeczką farsz. Skleić dokładnie pierogi. Powinno ich wyjść ok 52 sztuki. Wrzucać na lekko osolony wrzątek. Gotować 3 minuty od wypłynięcia. Odcedzić. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego :)
Kurcze, nigdy nie mogłam się przekonać do szpinaku, ale pierogi ze zdjęć wyglądają tak apetycznie, że chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają ;) Uwielbiam szpinak <3
OdpowiedzUsuń