Strony

10 grudnia 2014

Sernik Słonecznikowiec - sernik waniliowy z masą karmelową i prażonym słonecznikiem


Ja wiem, że za każdym razem jak pojawia się nowy sernik na blogu to mówię, że trafia do grupy najlepszych jakie jadłam, ale nic na to nie poradzę :) Kocham serniki miłością absolutną :) Dzisiejszy znaleziony na blogu Polish Country House Kitchen jest cudownie kremowy dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej, delikatny na pieczonym kruchym spodzie z obłędnie słodką i chrupiącą warstwą masy kajmakowej z prażonym słonecznikiem tym podobnym do ciasta "Słonecznikowiec" (klik). Bardzo Wam polecam !!!


Składniki na prażony słonecznik:
250g pestek słonecznika
120g masła
5 łyżek mleka
3/4 szkl cukru
3/4 płaskiej łyżeczki doli


Wszystkie składniki rozgrzać w rondelu. Wsypać słonecznik i zagotować. Masę przelać na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę z wyposażenia piekarnika i równo rozprowadzić. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 minut na złoto w temp 170-180 stopni. Uważać żeby nie przypalić, bo słonecznik będzie gorzki. Upieczony wystudzić, a następnie drobno pokruszyć.


Składniki na spód:
1szkl mąki pszennej tortowej
130g masła
1/2 szkl cukru
szczypta soli
1 jajko
ok. 70g prażonego słonecznika


Masło posiekać dokładnie z cukrem, solą. Dodać jajko i prażony słonecznik. Wyrobić szybko ciasto. Ulepić kulę i wstawić na chwile do zamrażalki lub lodówki celem schłodzenia.
Tortownicę (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno), a boki natłuścić.
Ciasto rozwałkować i wylepić nim dno tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec w temp 200-210 stopni ok 20 minut.


Składniki na masę serową:
850g tłustego sera twarogowego wiaderkowego (lub zwykły zmielony trzykrotnie)
250g serka mascarpone
300g serka kremowego (minimum 18%)
4 jajka
3/4 szkl cukru
1 laska wanilii (wyskrobane ziarenka)
150g rozpuszczonego masła (przestudzone)


Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować. Masę przelać na podpieczony spód. Dno tortownicy owinąć szczelnie folią aluminiową i umieścić ją w większej prostokątnej blaszce. Do prostokątnej blaszki (mniej więcej do połowy wysokości tortownicy) nalać wrzątku i całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut w temp. 200 stopni. Potem zmniejszyć temp. do 150 stopni i piec kolejne 40 minut.
Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i wystudzić a następnie przełożyć do lodówki i studzić całą noc.

Składniki na masę kajmakową:
200g miękkiego masła
400g masy kajmakowej
prażony słonecznik

Masło utrzeć na puch. Dodać masę kajmakową i zmiksować. Na koniec wmieszać prażony słonecznik. Masę przełożyć na wierzch sernika, wyrównać i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
Smacznego :)



 

7 komentarzy:

  1. Dalabym się pokroic za kawałek tego sernika! Wygląda bardzo smakowicie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki ma byc ten serek kremowy?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały sernik! Oj, wpadłabym na kawałeczek z chęcią. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zakochałam się w nim od pierwszego wejrzenia :) Też muszę taki upiec! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam problem z prażonymi słonecznikie Mam użyć tego samego do spodu i masy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Przepis na prażony słonecznik jest powyżej. Część z niego idzie na spód, a pozostały do masy

      Usuń