Strony
▼
10 grudnia 2014
Lukier królewski do dekoracji pierników
Nie wiem jak się to stało że do tej pory nie pojawił się na blogu przepis na lukier królewski. Jest to lukier o pięknym białym kolorze, idealnie nadający się do dekoracji ciasteczek i pierników. W zależności od ilości jaką potrzebujecie zwiększcie proporcje dwu lub trzykrotnie. Bardzo Wam polecam :)
Składniki:
30g białka (z jednego jajka M)
150g cukru pudru
kilka kropli soku z cytryny
Wszystkie składniki umieścić w misce. Miksować na najmniejszych, a potem na średnich obrotach 10 minut. Zbyt szybkie ubijanie spowoduje napowietrzenie masy i późniejsze pękanie lukru. Dobrze utarty lukier powinien być gładki i bez grudek. Idealny do dekorowania pierniczków lub ciasteczek. Możemy go barwić najlepiej barwnikami w żelu, które nie rozrzedzają lukru. Konsystencję można zmieniać dodając cukru pudru lub kilka kropli mleka.
Smacznego :)
Lukier jest super, już nigdy nie zrobie innego
OdpowiedzUsuńKusi mnie od zeszłego roku, kiedy chciałam się zabrać za domek z piernika :) Może w tym roku się uda? Dzięki za przypomnienie przepisu! :*
OdpowiedzUsuńkurcze wyglada super tylko te surowe białka....
OdpowiedzUsuńZa pomocą czego można zrobić takie ładne lukrowe wzorki na ciasteczkach?
OdpowiedzUsuń