Strony

24 listopada 2014

Muffinki orzechowo-marchewkowe z pomarańczowym lukrem

 


Pyszne, wilgotne, aromatyczne, błyskawiczne w przygotowaniu z całym mnóstwem orzechów. Idealne nie tylko jesienią :) Przepis znalazłam w kalendarzu Thermomix. Polecam Wam baaardzo :)


Składniki:
50g orzechów włoskich
200g obranej marchewki
50g masła
150g mleka
2 jajka
110g cukru brązowego
1 łyżeczka cukru waniliowego (klik)
250g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika (klik)
1/2 łyżeczki soli

Składniki na lukier:
200g cukru (lub cukru pudru do metody tradycyjnej)
30g soku wyciśniętego z pomarańczy


wykonanie thermomix:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Do naczynia miksującego wsypać orzechy. Zmiksować 3sek./obr.5
Przełożyć do innego naczynia. Włożyć marchewkę rozdrobnić 10 sek./obr.5 przełożyć do innego naczynia. Do naczynia włożyć masło i rozpuścić. 3 min./70stopni/obr.1 Dodać mleko, jajka wymieszać 10 sek./obr.4 Dodać cukry, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do pierników i sól - wymieszać 5 sek./obr.4 Dodać marchewkę i orzechy wymieszać przy pomocy kopystki 5sek./wsteczne/obr.4
Ciasto poprzekładać do formy muffinkowej (natłuszczonej lub wyłożonej papilotkami). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25-30 minut w temp. 180 stopni. Upieczone pozostawić 5 minut w blaszce następnie studzić na kratce.

Do suchego naczynia wsypać cukier i zmielić 15 sek/obr.10 Dodać sok pomarańczowy i wymieszać 20 sek./obr.4 Ciepłe muffinki posmarować lukrem.

wykonanie tradycyjne:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Jajka wymieszać z mlekiem. Marchewkę drobno utrzeć, a orzechy drobniutko posiekać. Do suchych składników dodać mokre oraz rozpuszczone masło. Szybko wymieszać. Ciasto poprzekładać do formy muffinkowej (natłuszczonej lub wyłożonej papilotkami). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25-30 minut w temp. 180 stopni. Upieczone pozostawić 5 minut w blaszce następnie studzić na kratce.
Cukier puder utrzeć z sokiem pomarańczowym. Lukrem polać jeszcze ciepłe muffinki. Udekorować połówkami orzecha i/lub kandyzowanymi wiśniami. Smacznego :)






12 komentarzy:

  1. Muszą byc pyszne ,uwielbiam taki zestaw:-)Chyba jeszcze dodalabym starkowana skórke z pomarańczy.Mmmm pycha muszę spróbować:-)Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzień dobry, mam pytanie... ile muffin wychodzi z tego przepisu i czy można przygotować je w papierowych 'foremkach'? Jeśli tak, to ile ciasta trzeba nałożyć? Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam.

    P.S. Wyglądają obłędnie!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z przepisu wychodzi 12 sztuk. Rozkładamy ciasto równo na wszystkie foremki. Papierowe jak najbardziej mogą być pod warunkiem że są specjalnie usztywniane. Same papierowe papilotki się nie nadają :)

      Usuń
    2. Niecały miesiąc temu napisałam, że wyglądają obłędnie, sprawdziłam to... i smakują tak, jak wyglądają! Są po prostu przepyszne, nie ma innych słów! Chętnie bym wrzuciła zdjęcie moich muffin, ale chyba się nie da. W każdym razie... wypróbowane od razu po zakupie foremki. Dziękuję! Będę tu wpadać baaaardzo często, w końcu na jednych muffinkach nie poprzestanę ;D Pozdrawiam serdecznie- świątecznie!

      Usuń
    3. Bardzo sie cieszę że smakowały :) Pozdrawiam bardzo serdecznie :)

      Usuń
  3. Wspaniale się prezentują! :) Ja jestem zachwycona.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm :) super!

    Zapraszam do mnie na pyszne, rozgrzewające leczo z cukinią!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają tak pysznie ! Ładne, kształtne i bardzo pyszne.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Zachwycająco wyglądają z tą wisienką :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mufinki sa za slodkie,a lukier jest niepotrzbny,nie mowiac,ze ilosc jest absolutnie przesadzona,a ja nie lubie nic wyrzucac

    OdpowiedzUsuń