Strony

16 października 2014

Ciasteczka słonecznikowo-orzechowe na białkach


Fantastyczny sposób na wykorzystanie białek :) Dzisiejsza propozycja powstała w oparciu o włoskie ciasteczka migdałowe (klik). Migdały w tym wypadku jednak zastąpiłam częściowo słonecznikiem i fistaszkami. Wyszło nadspodziewanie dobrze :) Konsystencję ciasta możecie regulować delikatnie dodając bułki tartej. Bardzo Wam polecam :)


Składniki:
4 średnie białka
65g  migdałów
240g słonecznika
95g orzeszków ziemnych (mogą być delikatnie solone)
4-6 łyżek bułki tartej (w zależności od wielkości białek)
350g cukru pudru + do obtoczenia
1 łyżka miodu lub golden syrupu
orzechy włoskie do dekoracji


Migdały, orzeszki i słonecznik zmielić lub zmiksować drobno. Dodać pozostałe składniki i
wyrobić na gładką plastyczną masę. Odstawić do lodówki celem schłodzenia na 30 min.
Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać je w cukrze pudrze. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Kciukiem zrobić wgłębienia w które powtykać orzechy włoskie. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni. Studzić chwilę na blaszce na następnie na kratce (uwaga ciasteczka początkową są bardzo miękkie). Smacznego :)






6 komentarzy:

  1. cudne i jak pięknie popękane:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie wyglądają! Słonecznikowo-fistaszkowe… Ich smak musi być niesamowity!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają fantastycznie, takim uroczym maleństwom nikt by się nie oparł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzisiaj piątek ,a jutro je zrobie na poobidnią przekąskę
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń