Strony
▼
17 października 2014
Strucla drożdżowa - pizza i czosnkowo-serowa
Dzisiaj propozycja "na wytrawnie" :) Idealna na drugie śniadanie lub do przegryzania podczas podróży. Czosnkowej wersji mam tylko jedno zdjęcie, bo zniknęła szybciej niż zakładałam, ale mam nadzieję szybko je uzupełnić :) Bardzo Wam polecam :)
Składniki:
500g mąki
szczypta soli
8g suszonych drożdży
2 łyżeczki cukru
4 żółtka
100g rozpuszczonego masła
300ml letniego mleka
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć je do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.
Składniki na nadzienie o smaku pizzy:
kilka łyżek keczupu lub sosu pomidorowego (klik)
żółty ser tarty lub w plastrach
salami w plastrach
oregano
Składniki na nadzienie serowo-czosnkowe:
180g sera topionego
75g miękkiego masła czosnkowego (lub zwykłe z przeciśniętymi 2 ząbkami czosnku)
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól
ponadto:
roztrzepane jajko do posmarowania
sezam do posypania
Wszystkie składniki nadzienia serowego bardzo dokładnie wymieszać. Doprawić solą.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części (jedna to będzie pizza, a druga serowo-czosnkowa). Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm.
Posmarować sosem pomidorowym, wyłożyć tarty żółty ser lub w plastrach i plastry salami. Całość delikatnie oprószyć oregano. Zawinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę. Łączenie powinno znaleźć się na spodzie. Roladę przeciąć wzdłuż na trzy pasy, które następnie zapleść w warkocz. Końce dokładnie skleić. Warkocz przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksówki (12x35).
Drugą połowę ciasta również rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm. Smarujemy dokładnie masą serowo-czosnkową i zwijamy roladę. Identycznie jak w przypadku poprzedniej przecinamy wzdłuż na trzy części i zaplatamy warkocz. Przekładamy go do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksówki (12x35).
Obydwa warkocze smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Odstawiamy je na 30 minut do napuszenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 200 stopni ok. 25 minut na złoto. (Patyczek wkłuty do środka powinien być suchy). Smacznego :)
świetny pomysł! koniecznie wypróbuję wersję z nadzieniem o smaku pizzy jak tylko znajdę chwilkę wolnego czasu:) pozdrawiam!:)
OdpowiedzUsuńFantastyczna! Bardzo podoba mi się taki pomysł na przygotowanie strucli ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis Elizko :-) robiłam w sobotę. Nam tez bardziej smakowało z nadzieniem serowo- czosnkowym. Z ciastem pracuje się świetnie. W związku z tym naszła mnie myśl na wykorzystanie tego ciasta do rogalików z np. nadzieniem serowym, albo strucli makowej. Jak myslisz? Nada się? Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńMyslę że się sprawdzi :)
UsuńPolecam tez przepis na strucle drożdżową świąteczna którą robię od dobrych kilku lat: http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2011/12/drozdzowa-rolada-makowa.html
lub rogaliki drożdżowe w kilku wersjach: http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/02/drozdzowe-rogaliki-z-dodatkiem.html
http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/10/drozdzowe-rogaliki-na-bazie-dyni-z.html
http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/11/rogaliki-topione-z-konfitura-lub-masa.html
Jedne z moich ulubionych :)
Pozdrawiam :)