Strony

12 sierpnia 2014

Ciasto - Pani Walewska



Przepis na to ciacho dostałam już chyba ze dwa lata temu od koleżanki, ale jakoś tak mi zeszło ;)
Ostatnio jednak natknęłam się na nie na blogu Moje kuchenne smaki i postanowiłam, że w końcu go zrobię :) Ciasto jest pyszne, choć raczej na raz nie wejdą dwa kawałki, ale jeśli lubicie maliny, bezę, bitą śmietanę i migdały na pewno będzie Wam smakowało. Polecam :)

Składniki na ciasto:
200g margaryny
1/2 szkl cukru
8 żółtek
16g cukru waniliowego
3 szkl przesianej mąki pszennej tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Margarynę bardzo dokładnie utrzeć z cukrami na puch. Następnie kolejno dodawać po jednym żółtku a na koniec przesianą mąkę z proszkiem.
Ciasto podzielić na dwie części.

Składniki na bezę I:
4 białka
szczypta soli
160g cukru
50g płatków migdałowych

Składniki na bezę II
4 białka
szczypta soli
160g cukru

ponadto:
5-6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki

Bezę robimy "na dwa razy" jako że będzie ona nam potrzebna do wyłożenia na dwa spody z ciasta. Jeśli macie piekarnik który pomieści na raz dwie blaszki o wymiarach 23x33 to możecie upiec je na raz. Ja piekłam kolejno, a białka na drugą bezę ubijałam bezpośrednio przed jej włożeniem do piekarnika.

Białka ubić na sztywno z solą. Pod koniec ubijania zacząć dosypywać powoli cukier i nadal ubijać na bardzo sztywna lśniącą masę.

Blaszkę 23x33 wyłożyć papierem do pieczenia. Jej spód wylepić pierwszą połową ciasta. Wyrównać. Posmarować połową dżemu, a następnie wyłożyć ubitą pianę z białek. Wyrównać, a wierzch obsypać płatkami migdałów. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 minut w temp 180 stopni. Wystudzić. 
Podobnie upiec drugi placek z tym że już bez migdałów.

Składniki na warstwę malinową:
500g mrożonych malin
2 galaretki malinowe
2 kopiate łyżki cukru
500ml wrzątku

Galaretki i cukier rozpuścić we wrzątku. Przestudzić. Do wystudzonej galaretki wsypać maliny i dokładnie wymieszać. Należy robić to sprawnie bo galaretka zacznie bardzo szybko tężeć.
Ciasto (to bez migdałów) wyłożyć do blaszki w której się piekło. Na nie wyłożyć warstwę malinową, wyrównać i schłodzić.

Składniki na warstwę śmietanową:
500ml śmietany kremówki 36%
2 śmietan fixy
2 płaskie łyżki cukru pudru

Śmietanę ubić na bardzo sztywno z cukrem. Pod koniec ubijania dodać śmietan fixy. (Jeśli jest bardzo gorąco lub śmietana nie ubiła się na sztywno lub korzystaliście ze śmietany 30% -  można śmietanę dodatkowo usztywnić żelatyną (ok 1,5 łyżeczka rozp. w minimalnej ilości wody, odstawiona do napęcznienia, a następnie znów podgrzana. Dodać do niej odrobinę śmietany a następnie wmieszać do całości). Ważne by śmietana się nie rozlewała, bo "popłynie" nam całe ciasto.
Gotową masę śmietanową wyłożyć na warstwę malinową, przykryć ciastem z migdałami i wstawić do lodówki. Jeśli chcemy możemy dodatkowo wierzch oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)





10 komentarzy:

  1. Genialne, muszę wypróbować przepis ! :) Czy maliny muszą być mrożone, czy mogą być świeże ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. używając mrożonych galaretka błyskawicznie tężeje. Można próbować ze świeżych ale potrwa to bardzo długo :)

      Usuń
  2. Dlaczego nie ma mojego komentarza? :)
    Piszę więc jeszcze raz, że ciacho wygląda mega apetycznie, taka trochę Pani Walewska w nieco innym wydaniu.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu dokładnie :) Maliny nadają fajnej kwaskowatości. :) Muszę się jeszcze przymierzyć do borówkowej wersji oraz arbuzowej ;)

      Usuń
  3. Wow, genialne się prezentuje to ciasto! ; )
    Świetny przepis! *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo elegancko i delikatnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Podobne robię ale bez dżemu,i tez robi efekt wsród szwedów
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń