Strony

11 sierpnia 2014

Boeuf Bourguignon - wołowina po burgundzku



Cudowna wołowina według przepisu nie mniej cudownej Julii Child :) W podobny sposób można przygotować wariacje tej potrawy wykonane np z kurczaka lub jagnięciny (zmienić tylko należy czas duszenia odpowiednio go skracając, w jagnięcinie pominąć marchew, zmniejszyć cebulę do 1,5 szkl,  a wino zastąpić białym i zmniejszyć do 1,5 szkl oraz dodać 1/2 łyżeczki rozmarynu ). Wołowina wychodzi obłędna, cudownie aromatyczna i pyszna. Fakt... zajmuje to troszkę czasu, ale zapewniam Was, że warto :) Bardzo, bardzo Wam polecam :)


Składniki:
170g plastrów słoniny lub obgotowanego boczku
1800g wołowiny pokrojonej w kostkę 5cm (karkówka, rozbratel, łopatka)
2-3 łyżki oleju
sól, pieprz
2 szkl cebuli pokrojonej w piórka
1 szkl marchewki pokrojonej w plastry
1 szkl pomidorów pokrojonych lub 1 puszka pomidorów

bukiet ziół (8 łodyżek pietruszki, 1 duży liść laurowy, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 4 goździki, 3 duże ząbki czosnku zmiażdżone ale nie obrane - wszystko dokładnie zawinąć w gazę i zawiązać)
750ml czerwonego wytrawnego wina
500ml bulionu wołowego
3 łyżki mąki pszennej+2 łyżka miękkiego masła na podprawę
24 maleńkie białe cebulki do dekoracji 
200g kurek
2 łyżki masła klarowanego 


Słoninę pokroić w kostkę i podsmażyć. Zdjąć z ognia i wrzucić do dużego garnka.
Wołowinę obrać z tłuszczu, dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym (!) i pokroić w kostkę ok 5cm.Wołowinę obsmażać partiami na mocno rozgrzanym tłuszczu kilka minut. Lekko doprawić solą i pieprzem oraz wrzucić do garnka.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę i marchew i zrumienić je. Następnie wrzucić do mięsa.
Na patelnię wlać wino i zeskrobać skrzepłe soki, wymieszać odparować chwilkę i wlać do mięsa. Dodać bulion (powinien on prawie przykryć mięso). Dodać bukiet ziół i pomidory. Całość zagotować. Przykryć. Wstawić do nagrzanego piekarnika i dusić w temp. 160 stopni ok 2,5 godziny (po tym czasie spróbować czy jest już wystarczająco miękkie i ewentualnie przedłużyć czas o 30 min).
Na patelni rozgrzać masło klarowane i podsmażyć na nim cebulki oraz kurki. Zdjąć z ognia.
Gdy mięso będzie już miękkie odcedzić je na durszlaku ustawionym nad rondlem.
Sos odparować do ok 3 szklanek, zdjąć z ognia dodać masło roztarte z mąką (podprawa) i dokładnie wymieszać do sosu. Postawić ponownie na gazie i dusić ok 2 minuty. Sos powinien lekko zgęstnieć.
Dodać grzyby oraz cebulki a na koniec mięso. Wymieszać i podawać np z ciepłą bagietką :)
Smacznego :)







1 komentarz: