Strony

13 sierpnia 2014

Orientalny deser ryżowo-kokosowy z mango



Muszę Wam zdradzić, że ten deser przygotowany na bazie ryżu i mleka kokosowego jest fenomenalny! Propozycja bardzo bardzo na Tak :) Przygotowanie nie powinno Wam zająć więcej niż pół godziny. Jeśli nie możecie się doczekać na jego schłodzenie- świetnie smakuje również na ciepło :) Jeśli nie przepadacie za mango z powodzeniem można go zastąpić np brzoskwinią.
Przepis Pawła Małeckiego z Kuchni Lidla - bardzo, bardzo polecam :)

Składniki na ryż kokosowy:
100g ryżu
200g mleczka kokosowego
300ml mleka 3,2%
szczypta soli
20g wiórków kokosowych
1 łyżka cukru
8g cukru waniliowego

Ryż, mleko, mleczko kokosowe,  sól i wiórki kokosowe zagotować. Przykryć i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając do momentu miękkości i wchłonięcia się mleka.
Ryż przełożyć do 4 małych foremek. Wystudzić

Składniki na sos mango:
1 duże dojrzałe mango
1,5 łyżki cukru
70ml białego wina

Z mango wyciąć małe 4 kulki oraz kilka plasterków. Resztę mango drobno pokroić.
Cukier skarmelizować na patelni. Dodać mango i smażyć do miękkości. Wlać wino i chwilę podgrzewać. Całość zmiksować, a następnie znów przełożyć na patelnię i chwilę odparować do konsystencji sosu.

Składniki na sos kokosowy:
200g mleczka kokosowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sok z 1/2 limonki
3 łyżeczki cukru

Mleczko z sokiem z limonki zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z minimalną ilością wody i wlać do gotującego się mleczka. Zagotować cały czas mieszając (podobnie jak budyń).

Ryż może być podawany na ciepło lub zimno. Wyłożyć go na talerzyku.
Ryż polać sosem kokosowym, wyłożyć kulkę mango, obok ułożyć plastry mango i mus z mango. Całość udekorować miętą. Podawać :) Smacznego :)









2 komentarze:

  1. Wow, cudowne desery! ; )
    Prezentują się bardzo apetycznie i nie wątpię, że są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, zapowiada się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń