Strony
▼
5 maja 2014
Serek topiony domowy
Pyszny delikatny domowy serek topiony. W zależności od tego jakich użyjemy dodatków możemy tworzyć różne jego wersje ( z szynką, boczkiem, szczypiorkiem, ziołami). Przepis znaleziony w książce "Dobre gotowanie" Polecam baaardzo :)
Składniki:
750g sera białego twarogowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka przyprawy warzywnej (klik) lub dowolne zioła
1 jajko
wykonanie thermomix:
Ser włożyć do naczynia, wsypać sodę i sól. Zmiksować 30sek./obr. interwał
Dodać jajko i przyprawy - podgrzewać 25 min/temp.60/obr3
Wystudzić
wykonanie tradycyjne:
Ser zmiksować w blenderze z sola i sodą. Dodać jajko i ulubione przyprawy. Zmiksować raz jeszcze dokładnie. Masę serową przełożyć do rondelka z grubym dnem (najlepiej teflonowego) i podgrzewać ok 25 minut mieszając od czasu do czasu. Ser powinien zrobić się ciągnący i gładki. Wystudzić.
Smacznego :)
świetny pomysł, nie myślałam, ze można go zrobić w domu:)
OdpowiedzUsuńno i kolejny raz udowodniono, ze wcale nie potrzeba chemii żeby zrobić pyszny srek topiony. czy mogę użyć chudego twarogu?
OdpowiedzUsuńmyślę że tak choć lepszy będzie z tłustego ;)
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńRobię od kilku lat prawie taki sam, prawie, bo dietetyczny z sera 0, do dietki, zamiast jajka daję 1 łyżkę dobrego oleju i kminek. Tylko czemu nie wpadłam na pomysł zrobienia w Thermomixie ??????? Mam go od 1998 roku. Dziękuję za olśnienie. i fajne pomysły.
ale czad! muszę zrobić koniecznie, pychotka musi być i zastanawiam się jak długo może on być przechowywany w lodówce,
OdpowiedzUsuńPrzynajmniej wiemy co jest w tym domowym , bo te sklepowe czasem mają dziwne składniki :)
OdpowiedzUsuńAle mi smaka zrobiłaś:-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:-)