Strony

17 lutego 2014

Makaron z owocami morza w sosie śmietanowym



Dzisiejsza propozycja doskonale sprawdzi się na szybki obiad. Już kilkakrotnie na blogu powtarzałam, że za owocami morza szczególnie nie przepadam, ale powiem Wam, że dzisiejszy makaron tak cudownie pachniał, że się skusiłam na odrobinkę ;) Cudownie kremowy sos i fantastyczny makaron. To na prawdę było pyszne! Polecam wam baardzo :)


Składniki:
250g makaronu świderki (szczerze polecam Belli klik)
250g mieszanki owoców morza (mrożona)
zielona pietruszka
sól, pieprz
1 ząbek czosnku przeciśnięty 
kawałeczek papryki czerwonej (o ile nie ma jej w mieszance z owocami morza)
2 żółtka
1/2 szkl śmietany kremówki 30%
2 łyżki oleju
kilka łyżek bulionu


Mieszankę owoców morza przełożyć na sitko i przelać wrzątkiem. Następnie wrzucić ją na rozgrzany olej i podsmażać chwile razem z przeciśniętym czosnkiem. Dodać kilka łyżek bulionu, pokrojoną natkę pietruszki i kawałek czerwonej papryki w kostkę. Przykryć i dusić chwilę pod przykryciem. Następnie jeśli jest taka konieczność chwilę odparować nadmiar sosu ale nie całkowicie. W tym czasie makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
Żółtko, śmietanę, sól, pieprz dokładnie roztrzepać i wlać na owoce morza. Wymieszać Chwilkę podgrzewać nie doprowadzając jednak do zagotowania. Wrzucić odcedzony makaron i wymieszać raz jeszcze. Podawać od razu udekorowane natka pietruszki.
Smacznego :)


 

1 komentarz:

  1. Nie przepadam za mrożonymi owocami morza. Uważam, że nic nie zastąpi świeżych owoców morza, które zostały dopiero co złowione. Szukając wysokiej jakości łososia, warto skontaktować się z firmą https://mowisalmon.pl/produkty/ która posiada go w swojej ofercie w naprawdę rozsądnych cenach.

    OdpowiedzUsuń