Strony

12 lutego 2014

Pstrągi z masłem truflowym



Pyszny lekki obiad. Pstrągi kochamy pod każdą postacią. Z winem i musztardą były już raz na blogu (klik). Dzisiaj zmieniłam ich smak pomijając dodając masło truflowe i sól truflową. Wyszło obłędnie pysznie i aromatycznie :) Bardzo, bardzo Wam polecam :)


Składniki 
2 średnie pstrągi
sól truflowa (polecam Poddi Tartufi klik)
biały pieprz
2 łyżeczki musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy (użyłam Kamis)
2 łyżeczki masła truflowego (polecam Poddi Tartufi klik)
1 ząbek czosnku
1 cytryna + do podania
natka koperku
ok. 100 ml białego wina


Pstrągi opłukać i wysuszyć skropić dokładnie sokiem z cytryny. Oprószyć solą i pieprzem (także w środku). Do środka nałożyć po łyżeczce masła truflowego, przeciśnięty czosnek oraz gałązki koperku - odstawić na minimum 30 minut. Po tym czasie pstrągi ponacinać ukośnie, nałożyć w nacięcia masła truflowego, a wierzch delikatnie posmarować musztardą francuską.
Pstrągi ułożyć na natłuszczonej blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 9 minut w temp. 250 stopni. Po tym czasie otworzyć piekarnik, wlać wino i piec kolejne 9 minut. Potem znów otworzyć, odlać płyn i wstawić na ok 3-4 minuty i zapiec od góry na złoto.
Podawać z ulubionymi dodatkami np. frytkami i ulubioną sałatką.
Smacznego :)








Sól truflową oraz masło truflowe Poddi Tartufi znajdziecie w sklepie Smaki Południa



http://smakipoludnia24.pl/category/1/trufle-i-produkty-z-truflami.html

1 komentarz: