Strony

23 grudnia 2013

Makaron z makiem




Jedno z moich ulubionych dań wigilijnych - makaron z makiem. Podawany zawsze na sam koniec. Cudownie prosto - jednocześnie pyszne. Mama przygotowywała go najczęściej bez dodatków - z samym makiem, miodem i cukrem. Bardzo, bardzo odpowiadał mi ten smak. Ja dzisiaj proponuję wersję z dodatkiem bakalii. Polecam Wam baaardzo :)


Składniki:
makaron wstążki lub łazanki (ja wolę wstążki -polecam Belli Pappardelle - klik)
domowa masa makowa (klik) 
migdały i orzechy do posypania
cukier puder


Makaron ugotować al'dente. Odcedzić i wymieszać z masą makową (przeznaczyć ok 70g masy makowej na osobę). Ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem. Całość posypać siekanymi migdałami i orzechami. Smacznego :)
 

 
 

2 komentarze:

  1. u mnie w domu się go nie je. ale wiem, że smakuje wspaniale :] słodko i świątecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też go nie robię na święta, ale wiem,że smakuje dobrze :)

    OdpowiedzUsuń