Strony

23 grudnia 2013

"Sekrety domowej kuchni Włochów" - Suzanne Carreiro - recenzja

 


Fascynacja włoską kuchnią zrodziła się u Suzanne Carreiro po pierwszej wizycie w Umbrii. Była tam wówczas zaledwie 5 miesięcy, ale to wystarczyło by zaszczepić w niej miłość do tego regionu i kuchni. Chęć pisania książki dojrzewała w niej długo, jednak przez wiele lat zwyczajnie nie miała na to czasu. Gdy jej syn rozpoczął naukę w colleg'u wreszcie mogła spełnić swe marzenia. Rozpoczęła studia italianistyczne i zdecydowała się na wyjazd do Włoch. Marzeniem była Toskania, jednak ze względów finansowych padło na położoną nieopodal Umbrię - mniej znany a co za tym idzie tańszy region Włoch. Tam na miejscu rozpoczęła szlifowanie języka, poznała i zaprzyjaźniła się z mieszkańcami Umbertide spędzając tam 5 miesięcy. Kilka lat później wróciła na dłużej - tym razem na rok. Włoskie mistrzynie domowej sztuki kulinarnej uchyliły przed nią więcej niż rąbek tajemnicy ;)


 

  


W książce znajduje się wiele fantastycznych przepisów, które aż proszą się by z nich skorzystać oraz wiele tricków i porad kulinarnych. Wiedza ta pochodzi nie tylko od umbryjskich  mamma ale także od zawodowych kucharzy. Znajdziemy tu sekrety na idealne makarony, sosy, gnochi, crostini, tarty, ragu' potocznie zwane sosem bolońskim, zupy czy smażone kwiaty cukinii. Opisy te działają na wszystkie zmysły wyjątkowo mocno.


  

  



Jeśli miałabym się do czegoś przyczepić to troszkę brakuje mi zdjęć, ale tylko troszkę ;) Treść rekompensuje jednak te braki w 100%
Książkę czyta się cudownie, trudno jest się od niej oderwać i na długo pozostaje w pamięci. Pisana jest w formie pamiętnika. Dzięki niej można dosłownie poczuć umbryjski wiart, przenieść się w te wszystkie przepiękne miejsca poznając zwyczaje tego regionu.


    


   


Jeżeli jeszcze nie macie pomysłu na gwiazdkowy prezent to polecam Wam baaardzo tę pozycję :)




Cena 44,90 zł

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz