Strony

23 grudnia 2013

Bruschetta z pomidorami i bazylią




Przepyszna błyskawiczna w przygotowaniu przekąska.Pomidorki koktajlowe podane na chrupiącej kromeczce ciabatty.  Cudowne kolory w środku zimy :)  Przepis znalazłam w książce Basi Ritz "Dom pełen smaków" Polecam Wam baaardzo :)


Składniki:
400g pomidorków koktajlowych
1 duży ząbek czosnku
3 gałązki świeżej bazylia (drobno posiekana)
sól
świeżo zmielony pieprz
kilka łyżek oliwy z oliwek lub oleju kukurydzianego (użyłam BASSO - klik)
8 kromek ciabatty

Piekarnik rozgrzać do 230 stopni (góra - dół). Kromki ciabatty posmarować olejem i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pomidorki pokroić w drobną kosteczkę, dodać bazylię, przeciśnięty czosnek, olej i doprawić solą i pieprzem. 
Ciabatty wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 4 minuty (mają być miękkie w środku, a boki mają być lekko zarumienione). Na gorące wyłożyć pomidorki, udekorować dodatkowymi liskami bazylii. Podawać od razu. Smacznego :)
 
 



Olej kukurydziany znajdziecie w sklepie: 


http://www.hurtownia-oliwy.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz