Składniki:
250g puree z dyni (klik)
220g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
3 jajka
3 łyżki oleju
3 łyżki cukru
70ml maślanki
szczypta soli
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
ponadto:
olej do smażenia
cukier puder do posypania
konfitura lub bita śmietana do podania
wykonanie thermomix:
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu (najpierw mokre, a potem sypkie). Zmiksować 15sek/obr.5 Smażyć na rozgrzanym oleju na małym ogniu z obydwu stron na złoto. Odkładać na ręcznik papierowy by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawać oprószone cukrem pudrem z bitą śmietana lub konfiturą.
wykonanie tradycyjne:
Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować lub wymieszać rózgą. Smażyć na rozgrzanym oleju na małym ogniu z obydwu stron na złoto.
Odkładać na ręcznik papierowy by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawać
oprószone cukrem pudrem z bitą śmietana lub konfiturą.
Smacznego :)
Źródło: Kwestia Smaku z moimi zmianami
doskonale wyglądają:)
OdpowiedzUsuńChoc jestem (przynajmniej teoretycznie) dorosla, z przyjemnoscia pozarlabym kilka takich racuszkow.
OdpowiedzUsuń...i nie wytrzymałam, zrobiłam je dzisiaj- są super! Ja dopiero zaczynam swoją "dyniową przygodę", ale jak na razie bardzo mi smakuje :)
OdpowiedzUsuńbardzo bardzo się cieszę :) Niebawem na blogu pyszny dyniowy chleb i sernik :)
Usuń