Strony

1 lipca 2013

Kruche ciasto milionera II




Kruche ciasto milionera pojawiło się już na blogu tutaj (klik). Wówczas korzystałam z gotowej masy kajmakowej. Dzisiaj dodatkowo pokusiłam się o jej samodzielne przygotowanie. Ta wersja wychodzi bardziej zwarta i lepiej się kroi. Przepis znaleziony w książce: "120 wypieków" Polecam baaaardzo :)

Składniki na ciasto:
175g mąki pszennej
125g posiekanego masła
50g brązowego cukru


Wszystkie składniki bardzo dokładnie posiekać i wyrobić gładkie ciasto. Wylepić nim spód natłuszczonej blaszki (25x25) i wstawić do lodówki na min 30 minut. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temp. 190 stopni na złoto. Wystudzić


Składniki na masę:
400ml mleka skondensowanego niesłodzonego
50g masła
50g brązowego cukru


W teflonowym rondlu lub patelni umieścić masło, cukier i mleko. Zagotować a następnie zmniejszyć ogień i cały czas mieszając gotować 5-10 minut do zgęstnienia. Masa powinna być złocista i ładnie odchodzić od brzegów rondla. Wylać masę na wierzch ciasta, wyrównać i wystudzić.


Składniki na polewę:
150g czekolady mlecznej


Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Można dodać parę łyżek (2-3) śmietany kremówki. Polewą polac wierzch ciasta. Wystudzone kroić na kwadraty. Smacznego :)
 
 
 
 

8 komentarzy:

  1. Wyglada niepozornie ale na pewno smakuje wspaniale ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmmmm! Ciasto milionera, owszem, i to takiego, który ma miliony na diety cud, po zjedzeniu takieg ciacha :D
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  3. To ciasto jest rewelacyjnie! Idealne na dni, kiedy mamy ochotę na mega słodycz! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smacznie wygląda, bardzo :)

    OdpowiedzUsuń