Hiszpany już gościły na blogu tutaj (klik). Wówczas jednak wzbogacałam ich smak orange curd... Dzisiaj proponuję Wam wersję kokosową z dodatkiem tak ukochanych przeze mnie truskawek. Jeżeli lubicie bezy - polecam Wam baaardzo :)
Składniki na bezę:
300ml białek (ok 8 szt)
szczypta soli
440g cukru kryształu
1 łyżeczka białego octu winnego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
100g kokosu
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać ocet i nie przerywając
miksowania wsypywać stopniowo powoli cukier. Ubijać do momentu, aż
powstanie nam błyszcząca masa. Dokładnie zmiksować. Na koniec dodać kokos i makę i wymieszać.
Na dwóch blaszkach wykładać łyżką okrągłe bezy o średnicy ok. 10cm (powinno nam wyjść ok. 18-20 szt . Wygładzić lub jeśli wolimy to zrobić łyżką "podniesione rożki" dokładając wypukłą część łyżki i podnosząc ją. Bezy wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec. Po 5-10 minutach zmniejszamy temp do 140-150 stopni i pieczemy 90-100 minut. Beza jest idealna wtedy jak jest zarumieniona i lekko popękana zewnątrz a lekko wilgotna w środku..
Po tym czasie piekarnik wyłączyć, a bezy studzić w uchylonym piekarniku. Najlepiej jest bezy upiec dzień wcześniej i studzić je przez noc.
Na dwóch blaszkach wykładać łyżką okrągłe bezy o średnicy ok. 10cm (powinno nam wyjść ok. 18-20 szt . Wygładzić lub jeśli wolimy to zrobić łyżką "podniesione rożki" dokładając wypukłą część łyżki i podnosząc ją. Bezy wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec. Po 5-10 minutach zmniejszamy temp do 140-150 stopni i pieczemy 90-100 minut. Beza jest idealna wtedy jak jest zarumieniona i lekko popękana zewnątrz a lekko wilgotna w środku..
Po tym czasie piekarnik wyłączyć, a bezy studzić w uchylonym piekarniku. Najlepiej jest bezy upiec dzień wcześniej i studzić je przez noc.
Składniki na pastę kokosową*:
200g wiórków kokosowych
1,5 łyżki cukru pudru
*Jeśli chcemy by krem był idealnie gładki i kremowy można go zrobić również bez pasty kokosowej w tradycyjnej śmietanowo - serkowej wersji. Należy wówczas skorygować odpowiednio ilość cukru pudru w śmietanie.
Wiórki miksować dokładnie malakserem ok. 1-2 minuty. Gdy staną się mokre i lepkie dodać cukier i miksować kolejne 2 minuty. Całość powinna nabrać konsystencji gęstej śmietany.
Składniki na krem:
250 g serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki 36%
1-2 łyżki cukru pudru (do smaku należy pamiętać że beza jest słodka)
ponadto:
truskawki do dekoracji i przełożenia
ewentualnie czereśnie i liście mięty
Serek lekko zmiksować, dodać pastę kokosową i wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier. Ubitą śmietanę dodać do serka (nigdy na odwrót! ) i delikatnie wymieszać.
Teraz przystępujemy do połączenia wszystkiego w całość. Połowę bez
układamy na tacy (to będą spody). Szprycą lub workiem dekoratorskim
wyciskamy krem (tylka nr 2c) i układamy pokroje na pół truskawki. Na kremie ułożyć drugą bezę, wycisnąć
kleksik tylka nr 2c i udekorować kawałeczkiem truskawki, czereśnią i listkiem mięty. Hiszpany można podawać od razu. Smacznego :)
Swietnie wygladaja!Mileto dnia:)
OdpowiedzUsuńidealne!:) wyglądają lepiej niż w najlepszej cukierni:)
OdpowiedzUsuńJakie piękne! Boskie ciastka :)
OdpowiedzUsuńCo przepis to lepszy!
dariawkuchni.
Uwielbiam kokosa w połączeniu z truskawkami... Lekki, słodki deserek, pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńwyglądają świetnie:)
OdpowiedzUsuńale cuda!
OdpowiedzUsuńWyglądają genialnie!:)
OdpowiedzUsuńwyglądają niebiańsko, i zapewne smakują niebiańsko
OdpowiedzUsuńhttp://bit.ly/pakietmedyczny