Pyszne błyskawiczne w przygotowaniu ciasto z minimalną ilością tłuszczu za to z użyciem gęstego jogurtu typu greckiego. Ciasto piekłam już kilkakrotnie z różnymi owocami i za każdym razem wszystkim smakuje. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku, a znaleziony u Asi. Polecam baaardzo :)
Składniki:
2 jajka
3/4 szkl. cukru
1 łyżka cukru z wanilią lub waniliowego (klik)
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 szkl jogurtu greckiego lub innego gęstego
25g roztopionego masła przestudzonego
2 szkl mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 500g czereśni, truskawek lub innych owoców
wykonanie tradycyjne:
Jajka ubić dokładnie z cukrami i ekstraktem, dodać jogurt i przestudzone masło. Zmiksować krótko, ale dokładnie. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować raz jeszcze.
Blaszkę (25x20) natłuścić i wysypać kaszą manną. Ciasto wylać i wyrównać. Na górze ułożyć obrane i wydrylowane czereśnie lub przekrojone na pół truskawki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 40 minut w temp. 180 stopni.
wykonanie thermomix:
Nałożyć motylek. Do naczynia wsypać cukry, jajka i ekstrakt. Miksować 4 min/obr4. Dodać jogurt i rozpuszczone masło. Zmiksować 5sec/obr.4 Zdjąć motylek. Dosypać mąkę i proszek do pieczenia zmiksować 5s/obr4. Blaszkę (25x20) natłuścić i wysypać kaszą manną. Ciasto wylać i wyrównać. Na górze ułożyć obrane i wydrylowane czereśnie lub przekrojone na pół truskawki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 40 minut w temp. 180 stopni. Smacznego :)
Uwielbiam jogurt grecki właśnie za jego konsystencję i za to, jak dobrze nadaje się do wypieków. Ciasto wygląda pysznie. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPrawda, jest pyszne, miękkie i wilgotne. No i w końcu jest choć jedno ciasto na jogurcie, które potrafię piec:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńAż zgłodniałam ;) . Uwielbiam takie ciasta, te na jogurtach są świetne, mięciutkie, pyszne. :)
OdpowiedzUsuńPozdrówki
Niestety skladniki na ciasto wedlug mnie sa absolutnie nie proporcjonalne. Masa na ciasto po dodaniu 2 szklanek maki wyszla bardzo twarda i z trudem sie miksowala. Skutkiem tego okazało się ze ciasto pieczone po 40 a nawet po 60 minutach bylo ciagle surowe w srodku. Prosze o poprawny przepis!
OdpowiedzUsuńZapewniam Cię że przepis jest prawidłowy :) Korzystam z niego wielokrotnie i zawsze wychodzi miękkie i wilgotne. Nie wiem dlaczego wyszło Ci twarde... Czasami mąka ma różną wilgotność, różnice wówczas są, ale niewielkie. Jeśli ciasto miałaś twarde i zbite można było dodać 1-2 łyżki jogurtu więcej. Zachęcam do zrobienia raz jeszcze bo ciasto jest pyszne. Pozdrawiam :)
UsuńPyszne!!! Właśnie upieczone w tortownicy ale puszyste wilgotne:-)z truskawkami i jagodami:-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie łatwe przepisy………….rach i ciach ……gotowe….
OdpowiedzUsuńhttp://bit.ly/pakietmedyczny