Lubicie orzechy w karmelu - ja bardzo :) Dzisiaj chciałabym Wam pokazać jak właśnie z karmelizowanych orzechów w prosty sposób można zrobić pyszną posypkę np do lodów lub innych deserów. Jej przygotowanie nie zajmie wiele czasu a efekt jest bardzo fany. Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Polecam baardzo :)
Składniki:
235g orzechów (włoskie, ziemne, laskowe, migdały lub mix)
235g cukru
50ml wody
Cukier i wodę umieścić w rondlu i gotować do momentu aż mieszanina osiągnie temp ok. 120 stopni (soft ball stage czyli odrobina gorącej mieszaniny upuszczona do lodowatej wody staje się na tyle plastyczna że da się z niej zrobić kulkę). Dodajemy orzechy i nadal mieszając podgrzewamy. Orzechy po chwili będą wyglądały jak dookoła oklejone cukrem. Podgrzewać nadal do momentu aż cukier się całkowicie rozpuści i skarmelizuje do ładnego złotego koloru. Wówczas zdejmujemy i przekładamy orzechy na naoliwioną blachę. Pozostawiamy je tam do wystygnięcia. Wystudzone siekamy blenderem na odpowiadające nam kawałki (nie za długo by nie powstała nam klejąca masa lub słodki puder ;) Smacznego :)
Mniam :) rewelacja pomysł.
OdpowiedzUsuńŚwietne uzupełnienie deseru!
OdpowiedzUsuńpyszny pomysł ja taką robię na ciasto snikers na wierzch:)
OdpowiedzUsuńświetna sprawa do ozdabiania ciast :]
OdpowiedzUsuńlubię takie orzechy:)
OdpowiedzUsuń