Ciasto marchewkowe pojawiło się już na blogu tutaj (klik). Dzisiejsze jest jednak inne. Z mniejszą ilością mąki i z dodatkiem ananasa, który sprawia że ciasto jest baaardzo wilgotne. Dodatkowo całość przełożona kremem z serka philadelphia..... Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Polecam Wam baaardzo :)
Składniki na ciasto:
2/3 szkl mąki pszennej
1/2 szkl cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
1/4 łyżeczki soli
1/3 szkl oleju rzepakowego
2 roztrzepane jajka
1 szkl posiekanych orzechów
1 szkl. marchewki startej na średnich oczkach
1/2 szkl pokrojonego ananasa z puszki lub świeżego
W jednym naczyniu wymieszać wszystkie składniki suche a w drugim mokre. Połączyć składniki dodając na koniec marchew, orzechy i ananasa. Dobrze wymieszać. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na nią ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 40-45 min w temp 180 stopni. Upieczone ciasto wystudzić i przeciąć wzdłuż na dwa blaty.
Składniki na krem:
300g serka philadelphia
120g miękkiego masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (klik)
1,5 szkl cukru pudru (można dać troszkę mniej)
Wszystkie składniki dokładnie utrzeć na gładką masę. Podzielić ją na pół. Jedna część masy przełożyć pomiędzy blaty, a druga pokryć wierzch ciasta. Schłodzić. Przed podaniem wierzch oprószyć cynamonem i udekorować orzechami lub marcepanowymi marchewkami (klik). Smacznego :)
świetnie wygląda i ładna dekoracja:) pycha:)
OdpowiedzUsuńśliczna dekoracja ciasto na pewno musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńSama dekoracja jest apetyczna a ciasta marchewkowe wbrew pozorom są bardzo dobre.
OdpowiedzUsuńSuper! I te marcheweczki piękne :)
OdpowiedzUsuńale apetyczne, super zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńMniam,jak ladnie wygląda to ciacho!:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie :) Robiłam ciacho z tego przepisu - było dobre, ale dla mnie jednak zbyt wilgotne :)
OdpowiedzUsuń