Po ostatnich bułkach na piwie z suszonymi pomidorami (klik) zostało mi trochę piwa w lodówce. Postanowiłam wykorzystać go do podobnego wypieku, a że bułki u nas mają zejście to padło właśnie na nie. I tak oto są :) Cudownie mięciuteńkie, pachnące z uwielbianym przez nas słonecznikiem. Polecam Wam baaardzo :)
Składniki:
150g mąki pszennej typ 650
350g mąki pszennej tortowej* (może tez być 500g mąki pszennej typ 450)
50g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
130 ml jasnego piwa
120ml letniego mleka
100g mięciutkiego masła lub margaryny
1 jajko
garść ziaren słonecznika
ponadto:
jajko (lub białko z mlekiem) do posmarowania
ziarna słonecznika do posypania
Drożdże rozetrzeć z cukrem, odrobinka mleka i mąki i odstawić na 10 minut. Maki przesiać, dodać sól, masło, jajko, mleko i piwo oraz zaczyn drożdżowy. Wyrobić gładkie ciasto pod koniec dodając ziarna słonecznika. Odstawić do naoliwionej miski pod przykryciem do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i lekko wyrobić. Podzielić je na 12 równych części i uformować z nich bułki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej mata lub papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
Po tym czasie bułki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać słonecznikiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 200 stopni ok. 25 minut. Studzić na kratce.
Smacznego :)
Takie bułeczki to śniadaniowy ideał, a sniadanko...za chwilę:-).
OdpowiedzUsuńsmakowite, jak ulał na śniadanko:D
OdpowiedzUsuńWspaniale buleczki. Gdybym mogla porwalabym Ci kilka na drugie sniadanie :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
och, takie bułeczki to najlepiej latem na tarasie wcinać :) pycha!
OdpowiedzUsuńCudnie wyglądają :) zaczerpnęłam przepis- zmodyfikowałam odrobinę i.... http://milkainspiration.blogspot.com/2013/03/sniadaniowe-bueczki-piwne-z-sezamem.html
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają, jutro spróbuję zrobić:)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście smakowicie smakują……
OdpowiedzUsuńhttp://bit.ly/pakietmedyczny