Strony

12 lutego 2013

Bajaderki pączkowe




Cudowne, idealne czekoladowe z cudnym aromatem konfitury różanej... Jeśli dodamy do tego ulubione orzechy - migdały lub pistacje wówczas z trudem można się powstrzymać przed sięganiem po kolejną... i jeszcze jedną.... Przepis znaleziony na stronie "Na miotle".  Jeśli macie kilka czerstwych pączków po tłustoczwartkowym szaleństwie to polecam Wam baaardzo :) 

Składniki:
6 czerstwych pączków
50g masła
4 łyżki kakao
4 łyżki rumu

ponadto:
200g ciemnej czekolady do obtoczenia
migdały, orzechy, pistacje do dekoracji


Pączki zmiksować bardzo dokładnie malakserem. Dodać miękkie masło i rum oraz kakao i zmiksować raz jeszcze. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i wstawić do lodówki celem schłodzenia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Bajaderki maczać w czekoladzie i posypywać ulubionymi orzechami. (Uwaga - na zimnych bajaderkach czekolada szybko stygnie) Odstawić na kratkę lub na tace wyłożona woreczkiem foliowym (ułatwia oderwanie pralin od talerza). Wstawić ponownie do lodówki i schłodzić. 
Smacznego :)

 
 
 

6 komentarzy:

  1. co prawda u mnie pączki nie nie uchowały, wszyscy zjedli je od razu ale bardzo fajny i ekonomiczny przepis. Bardzo podoba mi się ten biały ażurowy talerzyk:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wooowwww bajaderki z pączusiów muszą byc boskie!!!! achhhh a ja muszę obejść się smakiem..

    OdpowiedzUsuń
  3. O proszę...jak to fajnie pozwiedzać. I odświeżyłam swoją pamięć na bajaderki. Które tak kocham i mogłabym jeść i jeść. Ja robię trochę inaczej...
    Twoje wyglądają bajecznie.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma to jak wykorzystywanie niezjedzonych pączków.Jak łatwo można zrobić deser z innego,pomysłowe!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy przepis……..
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń