Gdy zobaczyłam ten tort na blogu Moje Wypieki zwariowałam na jego punkcie od razu. Wiedziałam że będzie nam smakował i nie pomyliłam się. Musiałam od razu go zrobić ale blaty bezowe upiekłam wg wcześniej już robionych np tutaj (klik) pomijając kakao. Masę też zmuszona byłam zmienić jako że nie miałam serka mascarpone a sklepy były zmknięte .... Wyszło genialnie pysznie..... Aktualnie to mój faworyt wśród tortów bezowych. Polecam Wam baaaardzo :)
Składniki na bezę:
300ml białek (ok 8 szt)
szczypta soli
440g cukru kryształu
1 łyżeczka białego octu winnego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać ocet i nie przerywając
miksowania wsypywać stopniowo powoli cukier. Ubijać do momentu, aż
powstanie nam błyszcząca masa. Dodać mąkę i dokładnie zmiksować.
Na dwóch blaszkach położyć papier do pieczenia. Narysować okręgi o średnicy 24 cm. Masę białkowa podzielić równo na dwie części i nałożyć na okręgi. Wygładzić lub jeśli wolimy zrobić łyżką "podniesione rożki" dokładając wypukłą część łyżki i podnosząc ją.
Bezy wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec. Po 5-10 minutach zmniejszamy temp do 140-150 stopni i pieczemy 90-100 minut. Beza jest idealna wtedy jak jest zarumieniona i lekko popękana zewnątrz a lekko wilgotna w środku..
Po tym czasie piekarnik wyłączyć, a bezy studzić w uchylonym piekarniku. Najlepiej jest bezy upiec dzień wcześniej i studzić je przez noc.
Na dwóch blaszkach położyć papier do pieczenia. Narysować okręgi o średnicy 24 cm. Masę białkowa podzielić równo na dwie części i nałożyć na okręgi. Wygładzić lub jeśli wolimy zrobić łyżką "podniesione rożki" dokładając wypukłą część łyżki i podnosząc ją.
Bezy wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec. Po 5-10 minutach zmniejszamy temp do 140-150 stopni i pieczemy 90-100 minut. Beza jest idealna wtedy jak jest zarumieniona i lekko popękana zewnątrz a lekko wilgotna w środku..
Po tym czasie piekarnik wyłączyć, a bezy studzić w uchylonym piekarniku. Najlepiej jest bezy upiec dzień wcześniej i studzić je przez noc.
Składniki na krem:
500ml śmietany kremówki 36%
200g lemon curd (klik) plus ok 3 łyżki do polania
śmietan fix (opcjonalnie)
Śmietanę ubić na sztywno. Można dla pewności zrobić to z zagęstnikiem do śmietany. Kilka łyżek śmietany dodać do lemon curd i wymieszać delikatnie, następnie masę przełożyć do pozostałej śmietany i leciutko zmiksować.
Na paterze ułożyć pierwszy blat bezowy, przykryć go kremem cytrynowym i delikatnie polać lemon curd. Na kremie ułożyć drugi blat bezowy i wierzch również delikatnie polać lemon curd (ja robiłam to workiem dekoratorskim z wąska okrągłą tylką).
Tort można podawać od razu.
Smacznego :)
wygląda bajecznie :)jak chrupiaca lekka chmurka :)
OdpowiedzUsuńPięknie u Ciebie wygląda! Mnie też bardzo urzekł u Dorotki. Moze kiedyś się na niego pokuszę, musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się cudownie! Też mam na niego ochotę:)
OdpowiedzUsuńWspanialy! Moge prosic o malutki kawaleczek? :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam bezowe i chętnie bym się kawałeczkiem poczęstowała :-)
OdpowiedzUsuńCudowny!
OdpowiedzUsuńbeza z takim cytrynowym kremem musi być boska:) a wygląda niesamowicie:D
OdpowiedzUsuńSzukałam właśnie przepisu na moje imieninowe ciasto ;) Ten wydaje się na tyle prosty, że myślę, że sobie poradzę ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMmmmmmm...ale cudo!!!Jeśli smakuje tak jak wygląda, to zbieram się do sklepu po śmietankę :-)
OdpowiedzUsuńwłaśnie na coś takiego mam ostatnio ochotę, wygląda bosko:)
OdpowiedzUsuńI co ja mam teraz zrobić, jak on mnie tak prześladuje??:)
OdpowiedzUsuńCudowny!
Zrobić Asiu :) zrobić bo jest pyszny!!!!!
UsuńWspaniały torcik bezowy! Czy można się poczęstować?
OdpowiedzUsuńśmiało :)
UsuńTort jak z marzeń... <3
OdpowiedzUsuńUnoszę się wraz z torcikiem. Kto by pomyślał, że to takie proste. Ale co się dziwić z takim cudeńkiem to żaden problem:)
OdpowiedzUsuńEliza, wygląda obłędnie! Po prostu cudo! A lemon curd to zdecydowanie moje klimaty, więc na pewno niebawem go zrobię. :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale. Połączenie bezy z lemon curd jest genialne, bo słodki smak równoważy się z kwaśnym :)
OdpowiedzUsuńCUD ,MIÓD……brakuje mi słów, składam pokłony……….
OdpowiedzUsuńhttp://bit.ly/pakietmedyczny
Cudne najpyszniejsza beza ! ��
OdpowiedzUsuń