Uwielbiam krewetki.... Szczerze mówiąc to jedyne owoce morza które lubię, ale pasują mi w każdej postaci :) Dzisiaj zapraszam Was na krewetki smażone w papierze ryżowym. Idealne jako przekąska lub np składnik sałatki. Pomysł widziałam kiedyś na stronie Kwestia Smaku i bardzo mi się spodobał. Polecam Wam baaardzo:
Składniki
500g krewetek
1 opakowanie papieru ryżowego
sól, pieprz, czosnek granulowany
kolendra świeża (niekoniecznie)
Krewetki jeśli są zamrożone przekładamy na sitko i przelewamy wrzątkiem. Zdejmujemy ogonki. Leciutko solimy i oprószamy pieprzem i czosnkiem. Koła papieru ryżowego dzielimy na pół (jeśli są mniejsze) lub na 4 części jeśli są duże. Każdorazowo kawałek papieru na sekundkę zamaczamy we wrzątku, szybko wyjmujemy i błyskawicznie zawijamy w nim krewetkę i listek kolendry. Tak zawinąć wszystkie.
Smażyć na dobrze rozgrzanej oliwie na rumiano i chrupko. Podawać np. z sosem sojowym i sosem słodko-kwaśnym lub np jako składnik sałatki.
Smacznego :)
Bardzo ciekawe :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam krewetki w każdej postaci! :)
OdpowiedzUsuńPyyyycha!
Zapraszam do mnie http://omijasz.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńkrewetki mogłabym jeść garściami... gdyby były tylko trochę tańsze. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://mycatcooks.blogspot.com
Ja też uwielbiam krewetki……super przepis
OdpowiedzUsuńhttp://bit.ly/pakietmedyczny