Strony

1 grudnia 2012

Krewetki smażone w papierze ryżowym




Uwielbiam krewetki.... Szczerze mówiąc to jedyne owoce morza które lubię, ale pasują mi w każdej postaci :) Dzisiaj zapraszam Was na krewetki smażone w papierze ryżowym. Idealne jako przekąska lub np składnik sałatki. Pomysł widziałam kiedyś na stronie Kwestia Smaku i bardzo mi się spodobał. Polecam Wam baaardzo:


Składniki
500g krewetek
1 opakowanie papieru ryżowego
sól, pieprz, czosnek granulowany
kolendra świeża (niekoniecznie)


Krewetki jeśli są zamrożone przekładamy na sitko i przelewamy wrzątkiem. Zdejmujemy ogonki. Leciutko solimy i oprószamy pieprzem i czosnkiem. Koła papieru ryżowego dzielimy na pół (jeśli są mniejsze) lub na 4 części jeśli są duże. Każdorazowo kawałek papieru na sekundkę zamaczamy we wrzątku, szybko wyjmujemy i błyskawicznie zawijamy w nim krewetkę i listek kolendry. Tak zawinąć wszystkie.
Smażyć na dobrze rozgrzanej oliwie na rumiano i chrupko. Podawać np. z sosem sojowym i sosem słodko-kwaśnym lub np jako składnik sałatki.
Smacznego :)



 
 
 

5 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam krewetki w każdej postaci! :)
    Pyyyycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapraszam do mnie http://omijasz.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. krewetki mogłabym jeść garściami... gdyby były tylko trochę tańsze. pozdrawiam
    http://mycatcooks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też uwielbiam krewetki……super przepis
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń