Strony

14 listopada 2012

Odrywany chlebek serowo-cebulowy



Cudownie pachnący, mięciuteńki i aromatyczny... Jeśli lubicie smaki serowo-cebulowo-czosnkowe gorąco zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. Znalazłam go u Kasi na blogu "Gotuję bo lubię" odrobinkę zmieniłam farsz stosownie do tego co miałam i tak powstała dzisiejsza propozycja. 
Chlebuś cudownie smakuje odrywany po kawałeczku jeszcze ciepły. Idealnie się sprawdził również już po wystygnięciu, pokrojony na kromeczki i zapieczony jako mini-zapiekanki. Polecam Wam baaardzo

Składniki na ciasto:
3 szkl. mąki pszennej
1 opakowanie suchych drożdży (7g)
4 łyżki roztopionego masła
250 ml letniego mleka
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru

Składniki na farsz:
ok.100g stopionego masła
zioła prowansalskie (suszone)
ok. 1 łyżki zielonej pietruszki (świeża posiekana)
6 ząbków czosnku (przeciśnięte)
2 łyżki prażonej cebulki
1/2 szkl tartego parmezanu i odrobina tartej mozzarelli
ok. 2 łyżki posiekanego szczypiorku
 

Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrabiamy. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy raz jeszcze. Ciasto powinno być elastyczne, więc w razie potrzeby leciutko podsypujemy mąką. Ciasto odstawiamy w naoliwionej misce pod przykryciem do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt. Smarujemy obficie stopionym masłem i posypujemy wszystkimi składnikami. Ciasto kroimy w pasy o szerokości ok 10-11 cm i nakładamy jeden na drugi. Powstały pas kroimy w kostkę o dł. ok 12 cm. i układamy je na sobie a następnie przenosimy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (30x12). Można też kolejne kostki przenosić i układać je pionowo w blaszce (stawiamy na sztorc tak by farsz i ciasto układały się naprzemiennie tworząc plastry).
Wierzch posypujemy resztą parmezanu i tym co opadło przy przenoszeniu do blaszki. Chlebek odstawiamy na ok 20-25 min do napuszenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 35 minut w temp. 180 stopni aż się ładnie zarumieni. Smacznego :)
 
 

 
 

 

20 komentarzy:

  1. Ślicznie wygląda na zdjęciach a w rzeczywistości pewnie równie świetnie smakuje!! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi smakować wyśmienicie!. Apetyczne zdjecia, aż chciałoby się oderwac kawałek pysznego chlebka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super sprawa taki chlebek. Wyglada bardzo przyciagajaco.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszne połączenie. Zjadłabym taki jeszcze ciepły z ciągnącym się serem ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. a ile dać świeżych drożdży?

    OdpowiedzUsuń
  6. i ten cudownie ciągnący się serek:)
    cudne to pierwsze ujęcie:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Obłędny!
    Piekłam podobny z suszonymi pomidorami i mąką orkiszową :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny Ci wyszedł :) A pomysł na tosty - rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda nieziemsko! Wyobrażam sobie ten zapach:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Też go piekłam jakiś czas temu. Jest naprawdę pyszny, a że nie mieścił się w blaszce to wyszedł w dodatku artystyczny z wyglądu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. śliczny, aż ma się ochotę zjeść ...

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam. Jeżeli będę uzywać świeżych drożdży to czy mam zrobić zaczyn?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, ze świeżych zawsze. Wystarczy je rozetrzeć z cukrem i odrobiną letniego mleka i odstawić na 15 minut :)

      Usuń
  13. Nie bardzo rozumiem układanie w kostkę, mamy w keksówce układać pionowo? W ogóle super pomysł i własnie jestem w trakcie robienia:)))

    OdpowiedzUsuń
  14. Chlebek jest boski, dodałam jeszcze suszone pomidory i to był strzał w 10! Dzięki za inspirację.

    OdpowiedzUsuń
  15. CUDNE TE TWOJE PRZEPISY !!!!!!!! DZIĘKI ZA INSPIRACJĘ !
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam. Jaką mąkę pszenną wykorzystać, 450 czy 750?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjdzie zarówno z jednej jak i z drugiej ;) Ja robię z 650 :) Pozdrawiam

      Usuń