Cudownie pachnący, mięciuteńki i aromatyczny... Jeśli lubicie smaki serowo-cebulowo-czosnkowe gorąco zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. Znalazłam go u Kasi na blogu "Gotuję bo lubię" odrobinkę zmieniłam farsz stosownie do tego co miałam i tak powstała dzisiejsza propozycja.
Chlebuś cudownie smakuje odrywany po kawałeczku jeszcze ciepły. Idealnie się sprawdził również już po wystygnięciu, pokrojony na kromeczki i zapieczony jako mini-zapiekanki. Polecam Wam baaardzo
Składniki na ciasto:
3 szkl. mąki pszennej
1 opakowanie suchych drożdży (7g)
4 łyżki roztopionego masła
250 ml letniego mleka
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
Składniki na farsz:
ok.100g stopionego masła
zioła prowansalskie (suszone)
ok. 1 łyżki zielonej pietruszki (świeża posiekana)
6 ząbków czosnku (przeciśnięte)
2 łyżki prażonej cebulki
1/2 szkl tartego parmezanu i odrobina tartej mozzarelli
ok. 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrabiamy. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy raz jeszcze. Ciasto powinno być elastyczne, więc w razie potrzeby leciutko podsypujemy mąką. Ciasto odstawiamy w naoliwionej misce pod przykryciem do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt. Smarujemy obficie stopionym masłem i posypujemy wszystkimi składnikami. Ciasto kroimy w pasy o szerokości ok 10-11 cm i nakładamy jeden na drugi. Powstały pas kroimy w kostkę o dł. ok 12 cm. i układamy je na sobie a następnie przenosimy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (30x12). Można też kolejne kostki przenosić i układać je pionowo w blaszce (stawiamy na sztorc tak by farsz i ciasto układały się naprzemiennie tworząc plastry).
Wierzch posypujemy resztą parmezanu i tym co opadło przy przenoszeniu do blaszki. Chlebek odstawiamy na ok 20-25 min do napuszenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 35 minut w temp. 180 stopni aż się ładnie zarumieni. Smacznego :)
Ślicznie wygląda na zdjęciach a w rzeczywistości pewnie równie świetnie smakuje!! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMusi smakować wyśmienicie!. Apetyczne zdjecia, aż chciałoby się oderwac kawałek pysznego chlebka :)
OdpowiedzUsuńSuper sprawa taki chlebek. Wyglada bardzo przyciagajaco.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne połączenie. Zjadłabym taki jeszcze ciepły z ciągnącym się serem ;)
OdpowiedzUsuńa ile dać świeżych drożdży?
OdpowiedzUsuńok. 15 max 20g :)
Usuńi ten cudownie ciągnący się serek:)
OdpowiedzUsuńcudne to pierwsze ujęcie:D
Wygląda nieziemsko!!
OdpowiedzUsuńObłędny!
OdpowiedzUsuńPiekłam podobny z suszonymi pomidorami i mąką orkiszową :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
Piękny Ci wyszedł :) A pomysł na tosty - rewelacja :)
OdpowiedzUsuńWygląda nieziemsko! Wyobrażam sobie ten zapach:)
OdpowiedzUsuńTeż go piekłam jakiś czas temu. Jest naprawdę pyszny, a że nie mieścił się w blaszce to wyszedł w dodatku artystyczny z wyglądu :)
OdpowiedzUsuńśliczny, aż ma się ochotę zjeść ...
OdpowiedzUsuńWitam. Jeżeli będę uzywać świeżych drożdży to czy mam zrobić zaczyn?
OdpowiedzUsuńtak, ze świeżych zawsze. Wystarczy je rozetrzeć z cukrem i odrobiną letniego mleka i odstawić na 15 minut :)
UsuńNie bardzo rozumiem układanie w kostkę, mamy w keksówce układać pionowo? W ogóle super pomysł i własnie jestem w trakcie robienia:)))
OdpowiedzUsuńChlebek jest boski, dodałam jeszcze suszone pomidory i to był strzał w 10! Dzięki za inspirację.
OdpowiedzUsuńCUDNE TE TWOJE PRZEPISY !!!!!!!! DZIĘKI ZA INSPIRACJĘ !
OdpowiedzUsuńhttp://bit.ly/pakietmedyczny
Witam. Jaką mąkę pszenną wykorzystać, 450 czy 750?
OdpowiedzUsuńWyjdzie zarówno z jednej jak i z drugiej ;) Ja robię z 650 :) Pozdrawiam
Usuń