Strony

4 listopada 2012

Chleb pszenny z ziemniakami, prażoną mąką i płatkami owsianymi





Chleb z dodatkiem ziemniaków miałam już okazję piec choćby tutaj (klik). Dzisiejsza propozycja powstała w oparciu o ten właśnie pomysł :) Zdecydowałam się jednak dodać prażone płatki owsiane i dodatkowo uprażyć część mąki. Dzięki temu chleb nabrał ciekawego smaczku i delikatnie zmienił kolor ;) Polecam Wam bardzo, bo robi się go błyskawicznie a jest pyszny :)


Składniki:
100g gotowanych ziemniaków (zimnych)
500g mąki pszennej (typ 650) (400g zwykłej + 100g uprażonej)
40g płatków owsianych górskich
50g świeżych drożdży
350 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru


Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Drożdże rozpuścić w  wodzie i dodać cukier. Odstawić na  ok. 10 minut. 100g mąki pszennej wsypać na rozgrzaną suchą patelnię i prażyć do momentu aż zmieni kolor na jasnobrązowy (uważać by nie przypalić). Zdjąć z ognia i wystudzić. Podobnie uprażyć płatki owsiane. Do obydwu przesianych mąk dodać sól i pozostałe składniki. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Blaszkę 40x12 natłuścić i wysypać otrębami lub kaszą manną. Do blaszki wyłożyć ciasto, wyrównać, a wierzch oprószyć mąką.Odstawić na 20 minut podczas których rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Do nagrzanego wstawić chleb i piec 45-50 minut do "suchego" patyczka. Smacznego :)


 
 
 

4 komentarze:

  1. och, genialny!
    wygląda wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze, po dokładnym wyrobieniu, odstawiam ciasto do wyrośnięcia. W tym przepisie ma wyrastać tylko w foremce. Rozumiem, że bez jednego wyrastania też się uda :).. ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję i już się cieszę, że mam do wypróbowania kolejny przepis hit :).

    OdpowiedzUsuń