Chleb z dodatkiem ziemniaków miałam już okazję piec choćby tutaj (klik). Dzisiejsza propozycja powstała w oparciu o ten właśnie pomysł :) Zdecydowałam się jednak dodać prażone płatki owsiane i dodatkowo uprażyć część mąki. Dzięki temu chleb nabrał ciekawego smaczku i delikatnie zmienił kolor ;) Polecam Wam bardzo, bo robi się go błyskawicznie a jest pyszny :)
Składniki:
100g gotowanych ziemniaków (zimnych)
500g mąki pszennej (typ 650) (400g zwykłej + 100g uprażonej)
40g płatków owsianych górskich
50g świeżych drożdży
350 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Ziemniaki
przecisnąć przez praskę. Drożdże rozpuścić w wodzie i dodać cukier. Odstawić na ok. 10 minut. 100g mąki pszennej wsypać na rozgrzaną suchą patelnię i prażyć do momentu aż zmieni kolor na jasnobrązowy (uważać by nie przypalić). Zdjąć z ognia i wystudzić. Podobnie uprażyć płatki owsiane. Do
obydwu przesianych mąk dodać sól i pozostałe składniki. Wyrobić gładkie elastyczne
ciasto. Blaszkę 40x12 natłuścić i wysypać otrębami lub kaszą manną. Do blaszki wyłożyć ciasto, wyrównać, a wierzch oprószyć mąką.Odstawić na 20 minut podczas których rozgrzać
piekarnik do 200 stopni. Do nagrzanego wstawić chleb i piec 45-50 minut
do "suchego" patyczka. Smacznego :)
och, genialny!
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale.
Zawsze, po dokładnym wyrobieniu, odstawiam ciasto do wyrośnięcia. W tym przepisie ma wyrastać tylko w foremce. Rozumiem, że bez jednego wyrastania też się uda :).. ?
OdpowiedzUsuńUda się uda :) Chlebuś jest przepyszny :)
UsuńDziękuję i już się cieszę, że mam do wypróbowania kolejny przepis hit :).
OdpowiedzUsuń