Ja nie mam pojęcia jak to możliwe że do tej pory nie pojawił się tutaj przepis na zupę ogórkową. Robię ją stosunkowo często, bo dzieci bardzo lubią. Najlepsza z domowych ogórków i sczerze mówiąc nigdy innych nie używałam... Raczej Was niczym w tym przepisie nie zaskoczę , bo baaardzo tradycyjny jest. Jeśli lubicie to polecam baaardzo :)
Składniki:
wywar z boczku, żeberek lub bulion drobiowy
litrowy słoik kiszonych ogórków
1 marchewka
2 łyżki posiekanego koperku
2 ziela angielskie
1 listek laurowy
4 ziemniaki
oliwa
sól, pieprz
200 ml śmietany 18%
1 łyżka mąki pszennej
Ziemniaki i marchewkę obrać. Ziemniaki pokroić w kosteczkę* a marchewkę w talarki. Wrzucić do wywaru lub bulionu, dodać ziele i listki i gotować do miękkości. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i podsmazyć krócióteńko na oliwie. Wrzucić do garnka (jeśli ogórki są baaardzo delikatnie kwaśne można podbić smak dolewając odrobinę (!) wody spod ogórków. Śmietanę rozmieszać dokładnie z mąką. Dolać odrobinę zupy, wymieszać różgą i wlać do garnka. Wymieszać. Doprowadzić do wrzenia ale nie gotować długo. Dodać posiekany koperek i doprawić solą i pieprzem.
*jeśli zupę robię nie na jeden, ale na dwa dni wówczas nie gotuję ziemniaków w kostkę tylko podaję świeże gotowane w danym dniu a zupę przygotowuję na samym wywarze z marchewką.
Smacznego :)
źródło: przepis własny
uwielbiam taką ogórkową! kwaskowa, wspaniała
OdpowiedzUsuńBardzo lubię, a dawno już nie jadłam ogórkowej.
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona zupa, jedno z ulubionych dań ogółem. :) Ale mi narobiłaś apetytu...
OdpowiedzUsuńuwielbiam ogorkowa! :) chyba zrobie dzis :)
OdpowiedzUsuń