Obłędnie pyszna cytrynowa tarta na cudownie delikatnym kruchuteńkim spodzie z kokosowym smakiem. Przepis znaleziony w książce "Ciasta i desery" Polecam Wam baaardzo :)
Składniki na ciasto:
200g mąki pszennej
3 łyżki wiórków kokosowych
100g masła
3 łyżki lodowatej wody
Wszystkie składniki bardzo dobrze posiekać razem i wyrobić. Uformować kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na min. 30 minut.
Naczynie do tarty (24cm) natłuścić i wysypać kaszą manną. Ciastem wylepić dokładnie jej spod i boki. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoto ok. 25 min w temp. 225 stopni.
Składniki na masę:
1 szkl. wody
4 łyżki cukru
4 łyzki mąki kukurydzianej
sok wyciśnięty z 2 cytryn
3 żółtka (jajka umyć i wyparzyć)
2 łyżki masła
W rondelku wymieszać wodę, mąkę kukurydzianą, cukrem i sokiem z cytryny. Podgrzewać na małym ogniu przez ok. 3 min. cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, dodać żółtka. Wymieszać energicznie na gładko, dodać masło i wymieszać raz jeszcze. Jeszcze raz delikatnie podgrzać.
Gotowy krem lekko wystudzony wyłożyć na upieczony spód. Wyrównać i pozostawić do ostudzenia.
Podawać z bitą śmietaną.
Smacznego :)
Wygląda przecudnie. Uwielbiam wszystko co cytrynowe :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszytsko co z cytryną. Fantastyczna tarta!
OdpowiedzUsuńJest wspaniała. Bardzo lubię cytrynowe wypieki:)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda.
OdpowiedzUsuńcytrynowy, delikatny i krem i kokosowy posmak w kruchym ciastku.
podoba mi się!
robiłam jakiś czas temu taką tartę, jest oska:) niesamowicie cytrynowa!
OdpowiedzUsuńkwaśne cytrynowe i słodkie - do lubienia
OdpowiedzUsuńWspaniała propozycja!
OdpowiedzUsuńJutro, taka sobie przyrzadze ! Dam znac o efekcie! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMam tylko jedno pytanie: czy do spodu nie dodajesz żadnego cukru, ma on być taki jak w tartach wytrawnych?
OdpowiedzUsuńdokładnie tak :) W cieście nie ma cukru :)
Usuń