To jedno z tych ciast, które nie powala wyglądem, ale świetnie smakuje. Jest obłędne. Doskonale kruche dwie warstwy ciasta przełożone bita śmietaną. Karmelowa polewa na wierzchu i chrupiące migdały dopełniają całości… Ciasto najlepiej kroić następnego dnia, wówczas spód lekko nawilgnie i nie kruszy się tak bardzo… ale co tam… niech się i kruszy… ważne, że jest przepyszne! Przepis dostałam od mojej cioci (za co baaardzo jej dziękuję :)), a pochodzi on z czasopisma „Ciasta”. Polecam Wam baaardzo !!!
Składniki na ciasto:
2,5 szkl. mąki pszennej tortowej
200g masła lub margaryny
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka cukru (jak ktoś woli leciutko słodkie spody)
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Ulepić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na min. 30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części.
Dobrze natłuszczoną blachę (25x30) i wysypaną kaszą manną (lub wyłożoną papierem do pieczenia) wylepić ciastem i ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni na złoto.
Dobrze jeśli blaszka nie ma jednego z boków wówczas łatwiej się wyjmie upieczone ciasto unikając jego pokruszenia. Podobnie upiec drugą połowę ciasta.
Składniki na masę śmietanową:
500 ml śmietany kremówki 36%
1 łyżka cukru pudru
Składniki na masę karmelową:
1 puszka (510g) masy kajmakowej
ok. 40 g płatków migdałowych do posypania
Masę kajmakową lekko zmiksować.
Na pierwsze upieczone ciasto wyłożyć bitą śmietanę, przykryć ją drugim plackiem. Wierzch posmarować masą kajmakową i posypać płatkami migdałów. (Można też jeden z blatów który będziemy układać na górze pokroić delikatnie na kwadraty - ok.20 szt. Wówczas na warstwie bitej śmietany układamy pokrojony już wierzch a następnie smarujemy go masą kajmakową i posypujemy płatkami migdałów. Ułatwi to późniejsze krojenie ciasta na kawałki. )
Schłodzić dobrze w lodówce i kroić następnego dnia. Smacznego :)
Cudownie pyszne ciacho! Smak idealny. :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam te ciacho:)
OdpowiedzUsuńmusi smakować bosko :) już czuję ten karmel
OdpowiedzUsuńJuż sobie wyobrażam jak pyszne jest! Uwielbiam takie połączenia! :)
OdpowiedzUsuńochhhhhh to jest poezja dla podniebienia!:D
OdpowiedzUsuńwygląda przesłodko1:-)
OdpowiedzUsuńZaśliniłam się... Wygląda rewelacyjnie i na pewno je zrobię (ludzie, tylko kiedy...)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
uwielbiam to ciasto, choć wymiękam po jednym kawałku, bo dla mnie jest za słodkie:P
OdpowiedzUsuńU mnie pod tą nazwą króluje inne ciasto, choć to jest do niego bardzo podobne i wygląda na równie słoodkie
OdpowiedzUsuńPiękne ciacho Elizo!:)
OdpowiedzUsuńCiasto wychodzi beznadziejne, nie polecam
OdpowiedzUsuńszkoda że Ci nie smakowało... ja uważam ze to jedno z najdelikatniejszych ciast.... jest proste , delikatne i pyszne. Ale rozumiem, że nie wszystkim koniecznie to samo musi smakować. Pozdrawiam :)
Usuńabsolutnie nie chodzi mi o smak, jedynie o konsystencje tego ciasta, całe się pokruszyło i było dziwne w smaku, coś jak krakersy ale nie do końca... zastąpiłam to herbatnikami, ale następnym razem muszę poszukać innego przepisu na spód
UsuńUwielbiam to ciasto. Przekopałam cały internet za tym przepisem! I znalazłam! Trochę mnie zaniepokoił wpis wyżej, ale zaryzykowałam! I opłacało sie ! Ciasto wysło rewelacyjne, właśnie o takie mi chodziło. Proporcje składników idealne! Dziękuję za ten przepis!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że smakowało :) Ja to ciasto uwielbiam :) Pozdrawiam :)
UsuńZawsze znajdzie sie ktos ,komus cos nie bedzie pasowalo. Ciasto wyglada bardzo apetycznie :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMoja Synowa upiekła to ciasto na Święta. Byłam nim zachwycona, smakowało wspaniale, od razu poprosiłam o przepis. Bardzo wszystkim polecam
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) Cieszę się przeogromnie że smakowało :)
UsuńJest lekkie, pyszne i ja dodaje jeszcze zmiksowane maliny.Polecam :-)
OdpowiedzUsuńJa takie ciasto robię że spodem miodownika i posypuję orzechami też jest pyszne
OdpowiedzUsuńTo bardzo stare ciasto,spody to klasyczne kruche ciasto (jak smakowało jak krakersy to niedoświadczone gospodynie dają za dużo soli ;-) śmietanę usztywniało się kiedyś żelatyna teraz dodaje biała czekoladę i śmietanfix. Jest wspaniałe zaraz zrobię!
OdpowiedzUsuń