Strony

19 października 2012

Nalewka z płatków dzikiej róży

 


Dzisiaj kolejna propozycja na pyszną nalewkę. Moja szafa już powoli przestaje je wszystkie mieścić. Pyszna, słodka ale tak w sam raz ;) Z cudownym zapachem kwiatów róży. Przepis pochodzi z książki: "Wielka Księga Nalewek" Polecam baaardzo :)


Składniki:4 garście płatków dzikiej róży
1 litr wódki 45%
1/4 kg cukru
250 ml wody


Płatki umyć, osuszyć. Jeśli są gorzkie wówczas obrać białe końcówki. Płatki włożyć do słoja i zalać wódką (powinna być ok 4 cm ponad powierzchnię płatków). Dobrze zakręcić, zamieszać i odstawić w chłodne zaciemnione miejsce na 2 miesiące lub dłużej tak by nalewka nabrała koloru ciemnego bursztynu. Po tym czasie zlać i przefiltrować. Przygotować syrop z wody i cukru. Wymieszać z nalewką, przelać do butelek i zakorkować. Smacznego :)

 
 

6 komentarzy:

  1. Niesamowicie pachnąca,pyszna nalewka!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. moze za rok...na razie nie ma w planie mocniejszych alkoholi....

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, nie piłam, ale musi być pyszna ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda i smakuje.Moja miała niestety bledszy kolor, ale smak cudowny....

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam ją w zeszłym roku. Poczęstowani znajomi byli w 7 niebie. Już zaczynam robić tegoroczną.Polecam:)

    OdpowiedzUsuń